Cleanroom EPDM seal

Wanneer in het proces de afsluitende seal in aanraking kan komen met chemicaliën is EPDM mogelijk een geschikt alternatief voor PTFE.

EPDM is bestand tegen o.a. chemicaliën, zuren en temperaturen tot 120°C. Dit rubberachtige materiaal is UV- en weersbestendig en wordt veelvuldig toegepast in cleanrooms.

Isolatieseals worden eenvoudig geïnstalleerd voor het isoleren en afsluiten van een aansluiting, bijvoorbeeld tussen leidingen, bij overgangsstukken, het opvangen van warmtezettingen en/of trillingen en eventuele montageverschillen. Het lage eigen gewicht en zorgen met verschillende aansluitingsmogelijkheden voor gemakkelijke (her)bevestiging. Uitgevoerd in doek is een grote flexibiliteit haalbaar, afhankelijk van de inbouwlengte.

Desgewenst is met dit materiaal als buitenlaag een meerlaagse constructie mogelijk om tot een isolatieseal te komen voor cleanrooms welke intern hogere temperaturen aankan. Door meerlaagse isolatie toe te passen zijn zo temperaturen van -196°C tot 1.300°C mogelijk bij max. 0,5 bar werkdruk @ 150°C.

Technisch textiel is zo veelzijdig dat het geen beperkingen in maatvoering en aansluitingen kent en met korte levertijden voordelig naar klantwens en toepassing wordt ontworpen. FW Products staat voor vrijblijvend advies tot uw beschikking en verzorgt desgewenst het inmeten, (de)monteren of reparatie op locatie.

Seals hebben een korte inbouwlengte en bieden zo ten opzichte van desgewenst langer uitgevoerde weefselcompensatoren minder axiale en/of laterale bewegingsmogelijkheden.

Waar nodig wordt de seal verstevigd met metaalgaas, veren, bewegingsbegrenzende trekstangen, vacuümsteunringen, geleidingskabels, gasstroomgeleiders, een inwendige RVS beschermbus of externe beschermkappen.

Toepassingen

o.a. hete lucht en rookgaskanalen van ketels, turbines, ovens en drogers, ontluchtingsinstallaties, ventilatoren, trilling veroorzakende compressoren, motoren of pompen, drukveranderingen, in een cleanroom omgeving, bij agressieve media en uitgevoerd in foodgrade materialen in de voedingsmiddelenindustrie.

Cleanroom materialen

Cleanrooms worden internationaal genormeerd volgens ISO 1 tot en met ISO 8, waarbij ISO 7 en 8 het meeste voorkomen. Deze classificaties betreffen de mate waarin de lucht in de cleanroom circuleert en wordt gefilterd, zie voor meer informatie (in het Engels) bijvoorbeeld:

linkedin.com/understanding-cleanroom-classifications-iso-8-7-6-5-charles-lipeles

Voor cleanrooms bestaat er helaas geen classificatie die gecertificeerd is in onze materiaaldatasheets waaruit blijkt dat doeken bijzonder geschikt zijn voor dit doel. Er is naar ons weten (nog?) geen technisch textiel welke getest en/of gecertificeerd is volgens een ISO-norm of andere erkende standaard.

In het geval van confectie met technisch textiel is het belangrijkste dat het geselecteerde doek geen vezels loslaat als gevolg van mechanische belastingen zoals flexibele bewegingen, expansies of trillingen. Wij passen daartoe meestal materialen toe met multifilament vezels in plaats van gestapelde monofilament vezels. Van multifilament doeken komen geen deeltjes los waardoor deze uitstekend geschikt zijn voor cleanrooms.

Vanuit onze jarenlange ervaring hebben wij verschillende materialen tot onze beschikking welke (ongecertificeerd) in de praktijk uitstekend functioneren in cleanrooms. Het gaat dan primair om doeken welke schoon blijven, makkelijk reinigbaar zijn met een glad oppervlakte, welke bij fysiek contact met het medium geen stof of vezels loslaten.

Sommige klanten passen een FDA-voedselveilig materiaal toe, omdat dit een internationale norm is die is gespecificeerd voor een verscheidenheid aan materialen die niet verkruimelen of microdeeltjes op het medium achterlaten. 104054 is bijvoorbeeld een soepel doch stevig gewoven Polyester PVC doek conform FDA foodgrade waar veel afschermingshoezen van worden geconfecteerd. Een gedetailleerder beeld van dergelijke voedingsmiddelengeschikte doeken wordt separaat weergegeven bij de voorbeeldproducten zoals bijvoorbeeld voedingsmiddelengeschikte manchetten, robothoezen en vouwbalgen.

Hoewel niet formeel gespecificeerd voor cleanrooms, noch FDA foodgrade, passen wij uit onze ervaring daarnaast vaak het hierboven voorgestelde EPDM toe in cleanroom-toepassingen.

Enkele andere voorbeelden van veelzijdig toegepaste cleanroom materialen zijn:
  • Het witte 185 grams PES doek, welke onder andere wordt ingezet voor luchtslangen zoals air socks in cleanrooms. Dit is een glad doek gewoven van multifilament vezels, dus hele lange draden die daardoor niet rafelen en dus geen vezels loslaten. Door het gladde oppervlak kan er ook niet heel makkelijk stof aanhechten. Het doek heeft een luchtdoorlaatbaarheid van 150ltr/dm2/min wat betekend dat dit stofdicht is en niet luchtdicht.
  • Van PP vlies fabriceren wij o.a. beschermende werkkleding en robothoezen. Dit is een non-woven doek dus geheel glad, iets luchtdoorlatend en als basismateriaal een stuk goedkoper dan het PES doek.
  • Het witte vlam vertragende (FR) 160 grams Polyesterdoek met een PU coating heeft eveneens de gewenste weefstructuur voor toepassing in cleanrooms. Het is glad en door de coating op één zijde in hoge mate vocht- en vuilwerend. De fabrikant van het onbewerkte materiaal geeft aan dat dit naast de Fire classes BS5438, NF P92-503, DIN 4102, BS 7837, M2 en B1, voldoet aan o.a. de volgende normeringen: EC 1935/2004, EC 10/2011, FDA (CFR 177), ISO 9001, GMP fabrication in white room.
  • Het veelvuldig toegepaste Platilon combineert antistatische eigenschappen met FDA voedingsmiddelengeschiktheid. Ondanks het ontbreken van een steunweefsel is dit transparante doek toch bijzonder sterk en bovendien heel soepel. Platilon is rekbaar vergelijkbaar met rubbersoorten en laat zich naast stikken uitstekend thermisch lassen.
  • Hypalon in zwart/grijs of wit is tegen contact slijtage het meest duurzame doek in ons assortiment, bij goede passing op maat stelt dit materiaal de langst mogelijke levensduur in het vooruitzicht. Als modernere upgrade van PVC doeken heeft Hypalon betere eigenschappen waaronder zoutwater, ozon- en UV-bestendigheid, chemisch bestendig, gasdicht, tot 150°C inzetbaar.  Doordat het slijtvast, mechanisch sterk en langdurig soepel doek is wordt Hypalon in wit of zwart veelvuldig door ons toegepast ten behoeve van cleanrooms. Een verdere uitwerking van dit materiaal gedetailleerder beeld van Hypalon toepassingen wordt separaat geschetst bij voorbeeldproducten zoals o.a. duurzame beschermhoezen, flexibele verbindingen en schaartafelafschermingen.
Nog enkele veelvuldig gebruikte cleanroom materialen:

Andere materialen en mogelijkheden op aanvraag.