Isolatiematrassen

Het aanbod

Waar omkasting van apparatuur en leidingweg vanwege regelmatig onderhoud of controle minder praktisch is, wordt thermisch geïsoleerd met isolatiematrassen. De isolatiematrassen zijn eenvoudig te (de)monteren en geschikt voor hergebruik door de nauwkeurige pasvorm welke met RVS haken en staaldraden, klittenband of shingels wordt verzekerd.

Het gebruik van maatwerk isolatiematrassen bespaart energie door het warmteverlies tot 90% te reduceren en beschermt apparatuur en personeel.

Deze meerlaagse mantels worden naar klantspecificatie vervaardigd uit minerale wol tussen vuurvaste glasvezel bekleding en bieden een hoge mechanische weerstand. Naast isolatie van het element bieden deze isolatiematrassen bescherming tegen hoge temperaturen tot 1.300°C.

Toepassingen

Fixatie rondom iedere gewenste vorm is mogelijk, waardoor deze externe isolatie veelvuldig wordt toegepast voor appendages, (flens)koppelingen, leidingen, filters, stoomturbines, warmtewisselaars, compensatoren, motoren en pompen. Hierbij zijn uiteraard openingen voor inspectie of aansluitingen mogelijk.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van de bij FW Products mogelijke isolatiematrassen:

PVC isolatiematrassen

Voor toepassingen tot 85°C worden isolatiematrassen bijvoorbeeld uitgevoerd met een buitenmantel van 240 grams polyester weefsel gevuld met een 20mm dikke Polyethyleen spunbond. De rode kleur is optioneel te veranderen.

LEES VERDER

Siliconen gecoate isolatiematrassen

Met een glasvezelvilt vulling van 13mm met een siliconen gecoat glasvezeldoek, is een isolatiematras met een temperatuurbestendigheid van 600°C samen te stellen.

LEES VERDER

HT gecoate isolatiematrassen

Een mogelijke materiaalopbouw van isolatiematrassen is een gelaagde samenstelling van Glass fabric two sided HT coating grey, Alkaline earth silicate insulation wool en Glass fabric 1070 gr. T700. Maatvoering volgens specificatie, ontwerptemperatuur 700°C continue en 900°C piek. Niet weersbestendig.

LEES VERDER

Alle bovenstaande voorbeelden betreffen een open uitvoering die bij installatie op locatie met een overlap dichtgebonden wordt met RVS draad en haken.

Voor iedere materiaalsamenstelling geldt dat met maatwerk onze mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn.

GERELATEERDE PRODUCTEN

Veelgestelde vragen

Waar omkasting van apparatuur en leidingwerk vanwege regelmatig onderhoud of controle onpraktisch is wordt thermisch geïsoleerd met isolatiematrassen.

Onze Isolatiematrassen zijn doorgaans meerlaags, waarbij iedere laag technisch textiel een functie heeft. Van één of meerdere hoog-temperatuurbestendige isolatielagen aan de binnenzijde tot een beschermende buitenlaag. Door de isolerende werking aan de binnenzijde wordt warmteverlies voorkomen waarbij de diameter(s) en lengte(s) conform klantspecificatie worden samengesteld.

Afhankelijk van het gekozen materiaal wordt aan de buitenzijde van het isolatiematras zeker gesteld dat deze aanraakbeveiliging biedt aan gebruikers en bestand is tegen condensvorming, vuil en vocht, hogere temperaturen waaronder bijvoorbeeld lasvonken, eventueel een chemische belasting, etc.

Meest voorkomende installatie is door de open isolatiematrassen op locatie rondom het te isoleren leidingdeel te sluiten met de geïntegreerde RVS haken en RVS draad zodat het isolatiematras als een soort dwangbuis over de gehele lengte rondom wordt afgesloten en bevestigd. Met voldoende ruimte kunnen op deze wijze ook appendages, koppelingen en andere verdikkingen passend worden geïsoleerd.

Tevens kunnen isolatiematrassen aan de uiteinden en/of over de lengte verschillend worden gesloten. Indien de temperatuur het toelaat kan een passende bevestiging zodoende ook worden gerealiseerd door het isolatiematras desgewenst te voorzien van (geïntegreerde) RVS klembanden, elastiek, trekkoorden, klittenband, riempjes en/of drukknopen.

De voornaamste toepassing van isolatiematrassen is het voorkomen van warmteverlies waarmee de bedrijfsvoering optimaal en constant verloop. Daarnaast beschermen isolatiematrassen ook bij zeer hoge temperaturen de externe omgeving en bieden personeelsbeveiliging.

Afhankelijk van het proces worden de verschillende lagen waaruit een isolatiematras wordt opgebouwd zorgvuldig afgestemd. Aan de binnenzijde let FW Products op de isolatiewaarde van één of meer lagen, aan de buitenzijde wordt de temperatuur verder afgebouwd en aan de overige klantwensen voldaan. Te denken valt aan een UV- en weersbestendig coating, verdere hitte-afscherming, het bieden van chemische bestendigheid, voedingsmiddelengeschiktheid, etc.

Veel gebruikte materialen aan de buitenzijde zijn EPDM, PTFE, verschillende soorten PVC zoals FDA Foodgrade voor een voedingsmiddelengeschikt product, Kevlar®, glasvezel met een siliconencoating, Hypalon-Neopreen polyester, PU, Nomex, verschillende soorten rubber en andere weefsels met coating.

Isolatiematrassen zijn een alternatief voor andere afschermingen en isolatie, zoals isolatiekousen, isolatiehoezen, meerlaagse manchetten en geïsoleerde weefselcompensatoren. Isolatiematrassen zijn doorgaans dikker en minder flexibel en daarmee (nog) beter geschikt voor het isoleren en afschermen van leidingen, koppelingen en appendages welke niet mechanisch bewegen. In het geval van bochten houdt FW Products bij de samenstelling van de lagen materiaal reeds rekening met de gevraagde hoek. Ook openingen voor snelle toegang of het uitlezen van apparatuur behoren tot onze eindeloze mogelijkheden met isolatiematrassen.

Door de dikkere lagen isolatie aan de binnenzijde is een hogere temperatuurbestendigheid te realiseren, terwijl de buitenzijde hittewerend, brandvertragend en bestand tegen lasvonken kan worden uitgevoerd.

Fixatie rondom iedere gewenste vorm is mogelijk, waardoor deze externe isolatie veelvuldig wordt toegepast voor appendages, (flens)koppelingen, leidingen, filters, stoomturbines, warmtewisselaars, compensatoren, motoren en pompen. Hierbij zijn uiteraard openingen voor inspectie of aansluitingen mogelijk.

Het gebruik van isolatiematrassen bespaart energie door het warmteverlies tot 90% te reduceren en beschermt apparatuur en personeel.

Deze meerlaagse isolatiemantels worden naar klantspecificatie vervaardigd uit minerale wol tussen vuurvaste glasvezel bekleding. Naast isolatie van het element bieden deze isolatiematrassen bescherming tegen hoge temperaturen tot 1.300°C.

In iedere diameter en lengte leverbaar zijn isolatiematrassen kostenefficiënt en door samenstelling van het juiste materiaal afgestemd op de proceseisen. Meerlaags biedt een isolatiematras zo extra temperatuurbestendigheid, isolatiewaarde en temperatuurafbouw.

Isolatiematrassen zijn stevige afschermingen welke maatwerk vereisen voor een goede passing en functionaliteit waardoor door FW Products zo worden samengesteld dat ze nauw passen in het proces. Aangezien een isolatiematras niet flexibel is wordt reeds door ons rekening gehouden met benodigde bochten, verdikkingen en te openen afleespunten.

De buitenlaag beschermt bijvoorbeeld tegen vocht en vuil beschermen, stralingshitte, of biedt personeelsbescherming.

Op www.FW-Products.com worden enkele verschillende materiaalsamenstellingen voor isolatiematrassen weergegeven.

Voor toepassingen tot 85°C worden isolatiematrassen bijvoorbeeld uitgevoerd met een buitenmantel van 240 grams Polyester weefsel gevuld met een 20mm dikke Polyethyleen spunbond. De buitenlaag is in verschillende kleuren leverbaar.

Door toepassing van een glasvezelvilt vulling en een siliconen gecoat glasvezeldoek aan de buitenzijde is een isolatiematras met een temperatuurbestendigheid van 600°C samen te stellen.

Een mogelijke materiaalopbouw voor hogere temperaturen is een gelaagde samenstelling van Glass fabric two sided HT coating grey, Alkaline earth silicate insulation wool en Glass fabric 1070 gr. T700. Isolatiematrassen hebben hiermee een ontwerptemperatuur van 700°C continue en kunnen piektemperaturen tot 900°C aan.

Naast de gestandaardiseerde maten, biedt www.FW-Products.com desgewenst klantspecifiek maatwerk. De brede verscheidenheid aan isolatiematrassen komt door verschillende materialen en bevestigingsmethoden.

Dubbellaags gestikte of meerlaagse isolatiematrassen bieden extra temperatuurbestendigheid. De binnenzijde van glasvezel kan hierdoor (nog) hogere temperaturen aan. De buitenzijde voorzien van een geselecteerde coating biedt hierbij bijvoorbeeld aanraakbescherming voor personeel en gebruikers, of de vereiste eigenschappen zoals weersbestendigheid.

De belangrijkste eigenschappen zijn afhankelijk van het gekozen materiaal; de benodigde temperatuurbestendigheid, toepassing, maatvoering, etc. om alle mogelijkheden in één oogopslag te zien.

Welke maat isolatiematras heb ik nodig?

Wanneer gesproken wordt over de diameter gaat het om de binnendiameter. Deze binnendiameter dient ruim genoeg te zijn om over de buitendiameter te passen van het leidingwerk welke geïsoleerd en afgeschermd dient te worden.

Kies bij twijfel voor een ruimer isolatiematras aangezien deze op lokatie strakker geïnstalleerd kan worden.

Ook de buitendiameter naar aanleiding van de dikte dient in het oog gehouden te worden. In de installatie dient er ten alle tijden voldoende ruimte te zijn voor de isolatiematras zodat deze niet kan beschadigen.

Al onze isolatiematrassen worden volgens klantwens samengesteld, in iedere benodigde lengte. Deze kan bij een aanvraag dus worden gespecificeerd en in de webshop worden aangepast.

Ieder isolatiematras wordt op de gewenste maat open aangeleverd en dient bij installatie gesloten te worden. Doorgaans zijn hiertoe RVS haakjes en RVS draad voorzien waarmee isolatiematrassen rondom worden dichtgebonden. Deze bevestigingsmethode is reeds geïntegreerd in het isolatiematras waardoor met eenvoudige instructies ter plaatse de isolatie wordt gesloten over de volledige lengte en bij de uiteinden extra wordt vastgezet.

De isolatiematrassen zijn eenvoudig te (de)monteren en geschikt voor hergebruik door de nauwkeurige pasvorm welke met RVS haken en staaldraden of shingels wordt verzekerd.

Wanneer de temperatuur het toelaat zijn alternatieve installatiemethoden bijvoorbeeld ingestikt klittenband, geïntegreerde trekkoorden, drukknopen en/of RVS klembanden. Ongeacht de gewenste wijze van bevestiging is (her)installatie van isolatiematrassen eenvoudig, ook op reeds bestaande installaties zonder deze te hoeven ontkoppelen.

De wijze van installatie heeft gevolgen voor de technische eigenschappen van de isolatiematrassen zoals waterdichtheid, temperatuurbestendigheid, isolatiewaarde, etc.

Desgewenst is nader maatwerk mogelijk om tot het gewenste eindresultaat te komen. Onze mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos, dus contacteer ons gerust indien de uitgewerkte producten nog niet geheel aan de proceseisen voldoen. Maatwerk leidt daarbij tot een verdere verhoging van de levensduur van onze producten.