Isolatiekousen

Het aanbod

Naast fabricage op maat van isolatiematrassen, isolatiehoezen en isolatiemanchetten voor grotere leiding-diameters levert FW Products een breed assortiment van gestandaardiseerde isolatiekousen voor een diameter van 1 – 152mm (Ø 0.04 – 6”) om leidingwerk te isoleren en/of personeel te beschermen tegen (extreem) warme of juist koude machinecomponenten. Met name de rekbare diameters zijn daarnaast uitstekend geschikt als externe bescherming van slangen en koppelingen.

Hieronder volgt allereerst ons meest toegepaste aanbod isolatiekousen, weergegeven van lage tot hoge temperatuurbestendigheid:

Vidaflex 942

Vidaflex 942 is een acryl geïmpregneerde glasvezel isolatiekous met binnendiameters ø 1mm tot ø 25mm op rollen van 25 tot 500 meter. Hitteklasse F tot 200°C kortstondig en 155°C volcontinue en door de relatief dikkere coating met een doorslagspanning tot 3kV. Bekijk hier de datasheet.

LEES VERDER

Fiberflect

Fiberflect isolatiekousen zijn uitstekend geschikt voor het opvangen van stralingswarmte door de aluminium buitenlaag op deze gevlochten glasvezelkousen. De reflecterende isolatiekousen zijn leverbaar met een binnendiameter tussen de 10mm en 64mm en geschikt voor 260°C volcontinu en piektemperaturen tot 538°C. Bekijk hier de datasheet.

LEES VERDER

Silicone 7kV

De rode Glasvezel Silicone 7kV isolatiekousen zijn leverbaar met binnendiameters 0,5mm – 25,0mm, op rollen van 25 tot 200 meter afhankelijk van de ID. Hittebestendig tot 290°C (554°F) kortstondig en 220°C (428°F) vol-continue en door de dikkere siliconen coating met een doorslagspanning tot 7kV (UL). Bekijk hier de datasheet.

LEES VERDER

Cool blue sleeves

Deze isolatiekousen zijn door de extra temperatuurafbouw uitermate geschikt voor de fysieke bescherming van personeel tegen brandwonden. Cool Blue Sleeves zijn geschikt voor werktemperaturen tot 316°C en leverbaar in dozen van 15 of 30 meter voor ½” – 3½” (DN10 – DN90) met binnendiameters 13mm – 102mm. Bekijk hier de datasheet.

LEES VERDER

SHT

Een ongeïmpregneerde glaskous voor warmtebescherming tot 550°C en versteviging van electro kabels. De maximale rollengte van deze isolatiekous varieert per diameter, SHT is beschikbaar met diameter 1 – 30mm. Bekijk hier de datasheet. Als alternatief leveren wij eveneens Vidaflex L124 voor bescherming tot 600°C volgens thermische klasse 220 (Klasse C volgens IEC 60085) en 2002/95/EC (RoHS).

LEES VERDER

THT

Gelet op de beperkte beschikbaarheid van Vidaflex S350, waarbij voor veel maten een minimale afname van 2.000 meter of meer geldt, wordt het technisch gelijkwaardige THT veelvuldig toegepast. Beide isolatiekousen hebben een doorslagspanningsvastheid van 7000 Volt en klasse H. De goedkopere rood siliconen glaskous THT is in de meeste maten tussen binnendia. 0,5mm en 25,0mm uit voorraad leverbaar. Hoewel getest op een iets lagere temperatuur is dit voor veel toepassingen tevens een uitstekend alternatief voor Pyrojacket.

LEES VERDER

Pyrojacket firesleeves

Deze isolatiekousen zijn vuurvast voor een continue belasting tot 260°C, een half uur tot 800°C volgens GL en herhaaldelijke piekbelastingen van maximaal 30 seconden tot 1.650°C. De beter leverbare aerostyle Pyrojacket is dikker met een hogere dichtheid en nog sterker dan de industrial grade Pyrojacket firesleeves. Beide zijn veelvuldig gecertificeerd en getest. Leverbaar met lengtes tot 30 meter ¼” – 5” (DN8 – DN125) met een binnendiameter van 6 – 127mm. Bekijk hier de datasheets van aerostyle Pyrojacket en industrial grade Pyrojacket firesleeves.

LEES VERDER

Silicaflex sleeves

Silicaflex kousen met koolstof coating zijn ontwikkeld voor continue toepassing tot 982°C met pieken tot 1.650°C. Met lengtes tot 15 meter is deze silicakous leverbaar voor toepassingen van DN15-DN150 (NPS ½”-6”); interne diameter 12mm – 152mm. Bekijk hier de datasheet.

LEES VERDER

Opties

Levering van de isolatiekousen per strekkende meter ipv standaard rollengtes is voor een deel van de isolatiekousen mogelijk op aanvraag. Voor verschillende materialen is voorsnijden op gewenste lengtes mogelijk. Voor een ongerafelde installatie van met name Thermosleeve S, Thermosleeve BL en Vidaflex L124 adviseren wij het gebruik van klembanden welke desgewenst meegeleverd kunnen worden.

Alternatieven

Naast bovenstaande isolatiekousen zijn verschillende alternatieven in de handel welke wij desgewenst vrijblijvend aanbieden, zoals:

Thermosleeve B en BL

Isolatiekousen voor 538°C volcontinu en piektemperaturen tot 705°C. Per doos in een dikte van 3,2mm in lengtes tot 300 meter afhankelijk van de maatvoering. Beschikbaar met ½” t/m 4” (DN15-DN90) met binnenmaten 13mm – 102mm. Thermosleeve BL is een dikte van 1,6mm dunner tov Thermosleeve B (MSDS).

Vidaflex S350 UL

Siliconen geïmpregneerde glaskous met een bestendigheid van 180°C (piek tot 250°C, klasse H volgens IEC 60085). Deze licht rekbare Vidaflex S350 UL isolatiekousen van 1mm dik en binnendiameters van 3mm – 25mm zijn standaard zwart en bestendig tegen vocht en/of ultraviolet straling. Bekijk hier de datasheet. Geschikt tot 7kV, is Vidaflex S350 UL de klasse H variant van Vidaflex 942 welke eveneens uit voorraad leverbaar is in 1mm – 25mm (zwart en/of geel).

Vidaflex XGR2

Geschikt voor 220°C volcontinu en piektemperaturen tot 450°C volgens thermische klasse 220 (Klasse C volgens IEC 60085). Vidaflex XGR2 isolatiekousen zijn met 300% rekbaarheid eenvoudig te installeren over kabels, leidingen, verbindingen en componenten. Rollengte 100 mtr., dikte 0,8mm leverbaar met interne Ø 2-6mm, 3-9mm, 6-18mm, 8-25mm, 10-30mm, 15-38mm  en 20-50mm. Bekijk hier de datasheet.

Vidaflex 111

Siliconen geïmpregneerd is deze licht rekbare glaskous hittebestendig tot 220°C en tegen pieken tot 450°C. Vidaflex 111 isolatiekousen zijn voor motoren en kabels volgens H en C volgens IEC 60085. Leverbare maten: 2mm – 16mm. Bekijk hier de datasheet.

Thermosleeve S

Thermosleeve S isolatiekousen zijn vergelijkbaar met Thermosleeve B en BL en geschikt voor 538°C volcontinu en pieken tot 705°C. Met een rekbaarheid van 25% zorgt deze isolatiekous voor een nauwe sluiting om leidingwerk, kabelbundels en verbindingen. Leverbaar met binnendiameter 16-22mm, 23-32mm, 35-57mm en 58-102mm. Bekijk hier de datasheet.

Naast bovengenoemde isolatiekousen leveren wij op aanvraag één van de vele Siligaine kabelbeschermers, zoals Siligaine 24C1. Deze witte glasvezelkous met siliconencoating is naast piekbestendig tot 400°C bovenal geschikt vanwege haar elektrische isolatiewaarden van 0,8 tot 1,2 kV. Hiermee is deze licht oprekbare isolatiekous gecertificeerd toepasbaar voor ovens, kookapparatuur en overige huishoudelijke apparatuur, kabels en verwarmingselementen. Standaard diameters van 0,5mm tot 40mm. Andere maten op aanvraag.

De isolatiekousen bieden naast hitte-isolatie ook een uitstekende elektrische isolatie. Als alternatief voor verschillende weefsels bieden wij tevens koper gevlochten kousen aan. Zie de datasheet voor een uiteenzetting van de mogelijkheden ter bescherming van kabels.

Downloads   downloadPDF

GERELATEERDE PRODUCTEN

Veelgestelde vragen

Isolatiekousen zijn flexibele, rondgewoven afschermingen met een isolerende werking. FW Products levert een breed assortiment isolatiekousen en rekbare kousen voor een diameter van 1,0mm tot 152mm (Ø 0.04 – 6”) om leidingwerk te isoleren, stralingshitte tegen te gaan of personeel te beschermen tegen (extreem) warme of juist koude machinecomponenten. Kabelbundels worden met isolatiekousen elektrisch geïsoleerd, leidingisolatie voorkomt warmteverlies en isolatiekousen vormen een flexibele afscherming van bijvoorbeeld slangen voor een veelvoud aan toepassingen.

Zonder verdikkingen rondom bieden isolatiekousen personeelsbeveiliging, elektrische isolatie conform een genormeerde veiligheidsklasse en optimalisatie van processen door het isoleren van hitte. Afhankelijk van het gekozen type zijn isolatiekousen hoog-temperatuurbestendig met een hoge levensduur.

De meeste soorten isolatiekousen zijn van glasvezel en aan de buitenzijde voorzien van een siliconen coating met verschillende diktes en eigenschappen. Daarnaast zijn er flexibele, geïmpregneerde isolatiekousen leverbaar.

De meeste isolatiekousen zijn intern van rondgewoven glasvezel ten behoeve van de temperatuurbestendigheid. De coating aan de buitenzijde zorgt voor de producteigenschappen zoals voor welke doorslagspanning de isolatiekous geschikt is, weers- en UV-bestendigheid, het bieden van personeelsbescherming door aanraakbeveiliging en de isolatiewaarde. De flexibiliteit van isolatiekousen is door de coating enigszins verminderd waardoor het raadzaam is in het geval van bochten voor een ruimere diameter te kiezen. Dankzij de siliconen coating rafelen deze isolatiekousen daarnaast minder aan de uiteinden.

Geïmpregneerde isolatiekousen hebben op de diameter meer rek waardoor deze over verdikkingen en dergelijke kunnen worden geschoven. De glasvezelstructuur gaat hierbij openstaan waardoor de isolerende en beschermende werking verminderd wordt. Daarnaast rafelen deze isolatiekousen aan de uiteinden waardoor het gebruik van RVS klembandjes ter bevestiging extra raadzaam is. Door de rekbare diameter zijn geïmpregneerde isolatiekousen vooral geschikt voor onregelmatige diameters door verdikkingen, over bochten of externe bescherming van slangen en koppelingen.

De belangrijkste eigenschappen zijn afhankelijk van het gekozen materiaal. Filter daarom in de webshop ons alsmaar groeiend online assortiment op de benodigde temperatuurbestendigheid, toepassing, maatvoering, etc. om alle mogelijkheden in één oogopslag te zien. Het over-specificeren van de temperatuurbestendigheid of doorslagspanning voor elektrische isolatie leidt tot onnodige kosten.

Alle opgegeven diameters betreffen de binnendiameters van de isolatiekous. De binnendiameter dient ruim genoeg te zijn om over de buitendiameter te passen van bijvoorbeeld de kabelbundel of leiding welke afgeschermd en geïsoleerd dient te worden. Houdt daarbij rekening met eventuele verdikkingen en bochten.

Kies bij twijfel voor een ruimere isolatiekous voor een eenvoudige installatie. De extra ruimte wordt eventueel passend vastgezet met RVS klembanden.

Ook de buitendiameter is van belang. In de installatie dient er ten alle tijden voldoende ruimte te zijn voor de isolatiekous zodat deze niet beschadigd door beknelling of wrijving.

De meest voorkomende installatie is door het gebruik van RVS klembanden. De RVS klembanden zijn in diameter instelbaar. Eenmalig dient de benodigde diameter ingesteld te worden met een zeskant wormschroef waarna (her-)installaties eenvoudig zijn door de opgelaste snelklem. Alternatieve installatiemethodes zijn het gebruik van een isolatietape.

De wijze van installatie heeft gevolgen voor de technische eigenschappen zoals waterdichtheid, druk, temperatuurbestendigheid, isolatiewaarde, etc.

Naast een breed assortiment gestandaardiseerde isolatiekousen betreffen veel van onze isolatie-oplossingen maatwerk om tot het gewenste eindresultaat te komen. Naast operationele processen kunnen we klantspecifiek rekening houden met bewegingen, flenzen, koppelingen, etc. Op deze wijze kunnen we voor iedere lengte en diameter een passende oplossing realiseren.

Indien de benodigde diameter of lengte niet wordt gefabriceerd is het alternatief voor een isolatiekous het inzetten van isolatietape, of het door ons op maat laten maken van een isolatiehoes. Onze beschermhoezen worden voorzien van klittenband in de lengte of een stiknaad en bieden veel mogelijkheden voor een klantspecifieke oplossing. Bijkomend voordeel van een isolatietape of klittenbandhoes is dat reeds geïnstalleerde slangen, kabels of leidingen niet ontkoppeld hoeven te worden.