Lamellenbalgen

Het aanbod

Rechthoekige lamellenbalgen van polyester zijn er in een grote verscheidenheid aan vormen en toepassingen. Deze worden horizontaal of verticaal, eventueel dwars, ingezet ter bescherming van bewegende machinedelen. Lamellenbalgen worden naar klantwens ontworpen; afgestemd op de toepassing, beschikbare ruimte en bevestigingsmogelijkheden zoals geflensd, op geleidingsrails of met klittenband.

De meest voorkomende verschijningsvormen van maatwerk lamellenbalgen:

Ook zonder de optionele metaaldelen bieden lamellenbalgen relatief stevige bescherming, met als voordeel dat deze compacte afschermingen bij onverhoeds indeuken de achterliggende machine-onderdelen minder beschadigen. Doordat geen lijm wordt toegepast zijn thermisch gelaste vouwbalgen bestand tegen koelvloeistoffen. Bewegingen tot 200 meter per minuut mogelijk.

De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos, de lamellen zijn maximaal 6 meter breed en kunnen afhankelijk van de ondersteuning in iedere lengte worden samengesteld. Hierbij dient rekening gehouden te worden met een vouw van tenminste 15mm hoog, maximaal 50mm hoog waarbij de maximale expansie per vouw 2x de hoogte is min 10mm. Ingeschoven is iedere vouw gemiddeld 4mm dik, met kunststofverstevigingsplaatjes ten behoeve van personeelsbescherming is dit meer.

De samenbouw kan er als volgt uit komen te zien:

Legenda

 1. gecoat weefsel afgestemd op procesvereisten
 2. PVC versteviging van iedere vouw OPTIONEEL
 3. binnenwerk om geluid (bij hogere snelheden) te reduceren
 4. hoogfrequente las
 5. bevestigingsflens
Opties
 • metalen binnenwerk ter versteviging in het dak en/of zijkanten
 • nylon ondersteuningsrollen
 • geflensde aansluiting(en) met volledige of halve plooi
 • Uitstekende flenzen
 • klittenband
Materialen
 • Zwart polyamide met kunsthars bewerking en met PVC versteviging. Verlijmd. Ter afscherming tegen droog stof en vuil bij toepassingen van -30°C tot 90°C.
 • Buitendoek van PVC gecoat polyamide, verlijmd met PU en bestand tegen o.a. water, oliën en koelvloeistoffen. -30°C tot 100°C.
 • Zelfde buitendoek van PVC gecoat polyamide, verlijmd met PU voor bovengenoemde bestendigheid en een binnenwerk voor een hogere mechanische belasting en/of snelheden tot 120 meter/minuut.
 • Buitenwerk van PU gecoat polyamide voor verbeterde temperatuurprestaties tussen -40°C en 130°C.
 • Rubber gecoat polyamide met PVC versteviging en PU verlijming voor een toepassing tot max. 140°C. Uitstekend bestand tegen oplossingsmiddelen.
 • Gealuminiseerd kevlar-doek voor temperaturen tot max. 400°C. Olie- en oplossingsmiddelenbestendig en zelfdovend.
Uitgelicht

Voor een hogere temperatuurbestendigheid van de thermisch gelaste vouwbalgen, bijvoorbeeld tegen lasvonken >900°C, worden zwenkende of vaste RVS koelribben op de lamellenbalgen ingezet. Voor een compactere afscherming zwenken de RVS ribben tot 90 graden naar buiten. Om de kans op tussendoor vallende vonken te beperken schuiven de vaste vinnen over elkaar.

Veelgestelde vragen

Vouwbalgen zijn flexibele afschermingen op mechanisch bewegende installaties, die zowel de apparatuur beschermen als personeelsbescherming kunnen bieden. Afhankelijk van het gekozen materiaal worden bewegende delen van de installatie beschermt tegen condensvorming, vuil en vocht, lasvonken, chemische belasting, etc. Als een harmonica biedt een vouwbalg over verschillende lengtes bescherming, bijvoorbeeld tegen vuil en stof. Vouwbalgen buigen daarnaast gecontroleerder dan een afschermingsmanchet.

Afhankelijk van het proces zijn onze vouwbalgen UV- en weersbestendig, houden bewegende machinedelen zoals hydrauliek stofvrij en zorgen voor hitte-afscherming, ook bij hoge temperaturen zoals stralingshitte.

Meer dan een afschermingsmanchet biedt een harmonica vouwbalg een compacte afscherming voor grotere, gecontroleerde expansies. Bewegende onderdelen met een hoge mechanische belasting worden duurzamer afgeschermd door schijvenbalgen die op de vouwen gecontroleerd inschuiven. De kans op het dichtklappen van de afscherming wordt verder verminderd door optionele RVS steunringen.

Welke vouwbalg het beste geschikt is, is voornamelijk afhankelijk van de toepassing. Zo kunnen afschermingen tegen enkel vuil en vocht dunner worden uitgevoerd dan wanneer het personeelsbescherming betreft. Ook het proces speelt hierbij een grote rol, zoals chemische belasting, een hogere temperatuurbestendigheid, antistatisch, voedingsmiddelengeschikt of cleanroom.

Alle vouwbalgen worden pas gefabriceerd bij bestelling, zowel indien het vouwbalgen met gestandaardiseerde maten als klantspecifiek maatwerk betreft. Daarnaast leveren we lucht- en waterdichte dompelbalgen. Vierkante, rechthoekige of vlakke afschermingen worden gerealiseerd door stevige lamellenbalgen. Gestikte vouwbalgen is een verzamelterm voor gelijmde, gevulkaniseerde en/of gestikte vouwbalgen. De brede verscheidenheid aan vouwbalgen komt door verschillende materialen, bevestigingsmethoden en opties zoals verstevigende RVS steunringen.

Qua vouwbalgen bieden we kortweg 4 mogelijkheden:

 • Gewoven vouwbalgen welke we in NL stikken en/of lijmen conform klantspecificaties. Alle maten groter dan binnendiameter 35mm mogelijk (mits voldoende ruimte in de toepassing qua OD = buitendiameter), zowel per stuk als in serie met levertijden < 1 week (in overleg);
 • Gewoven of gevulkaniseerde vouwbalgen uit Italië, waarbij de laatste (nog) beter waterdicht zijn. Alle maten/aantallen vanaf ID20mm mogelijk conform specificaties tegen aanzienlijk lagere prijzen en langere levertijden tot 6 weken na opdracht;
 • Vierkante, rechthoekige of vlakke Lamellenbalgen kunnen zowel uit Nederland als Italië worden geleverd met vergelijkbare verschillende in levertijd en prijs;
 • Dompelbalgen: maatvoering conform klantspecificaties mogelijk, echter door kosten van een matrijs bij kleine aantallen veruit het duurste. Voornaamste voordeel van dompelen is de waterdichtheid bij hogere druk. Hier staat tegenover dat de vouwbalg minder flexibel c.q. minder compact is en de materiaalkeuze beperkt is waardoor dit niet voor iedere toepassing een oplossing biedt.

De belangrijkste eigenschappen zijn afhankelijk van het gekozen materiaal. De keuze is naast de maatvoering(en) zodoende afhankelijk van o.a. de benodigde temperatuurbestendigheid en de toepassing zoals druk, medium, gestelde eisen zoals cleanroom, levensmiddelenbestendigheid, etc. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden de bespreken.

De voornaamste diameter is de binnendiameter van de vouwbalg. De binnendiameter dient ruim genoeg te zijn om over de buitendiameter te passen van bijvoorbeeld de assen, spindels en cilinder- en draadstangen welke vocht- en stofvrij afgeschermd dient te worden.

Kies bij twijfel voor een ruimere vouwbalg voor een eenvoudige installatie. De extra ruimte wordt passend vastgezet met RVS klembanden.

Ook de buitendiameter is van belang. In de installatie dient er ten alle tijden voldoende ruimte te zijn voor de slag waarmee de vouwbalg de bewegende onderdelen afschermt. Des te dieper de vouwen (dus brede schijven), des te compacter kan de vouwbalg inschuiven.

Een vouwbalg die te kort is kan eenvoudig scheuren door een te hoge mechanische belasting. Extra lengte, dus een grotere maximale lengte dan benodigd voor de slag, is ten alle tijden aan te raden. Een te lange vouwbalg kan echter bij het inschuiven in de verdrukking komen en eveneens worden beschadigd. Houdt dus zowel de minimale en maximale lengtes in de gaten. De ratio hiertussen verschilt per type vouwbalg. Een dompelbalg is steviger en minder flexibel, een gestikte vouwbalg zeer flexibel en compact.

Naast het type vouwbalg bepalen meer factoren de ratio tussen de minimale en maximale lengtes, zoals de breedte van de vouwen (het verschil tussen de binnen- en buitenmaten), eventuele verstevigingen en het gekozen materiaal.

Iedere vouwbalg is daarnaast in de totale lengte langer door bijvoorbeeld de mouwen aan weerszijden van het flexibele harmonicadeel waarover de klembanden komen ter bevestiging.

Neem gerust contact met ons op op de vele mogelijkheden nader te bespreken.

De minimale lengte, maximale lengte en slag van een vouwbalg worden doorgaans zonder de aansluitingen zoals de mouwen tbv klembanden bepaalt.

De slag is het verschil tussen de minimale en maximale lengtes en afhankelijk van het gekozen type vouwbalg aangezien de dikte van het materiaal varieert met een ratio tussen de minimale en maximale lengtes tot gevolg.

Enkele voorbeelden:

RatioTypeSlagMin. LMax. L
1:4Dompelbalgen500mm167mm668mm
1:7Overige500mm84mm588mm
1:10Onverstevigd500mm56mm560mm
RatioTypeSlagMin. LMax. L
1:4Dompelbalgen1000mm334mm1336mm
1:7Overige1000mm167mm1169mm
1:10Onverstevigd1000mm112mm11120mm
RatioTypeSlagMin. LMax. L
1:4Dompelbalgen1500mm500mm2000mm
1:7Overige1500mm250mm1750mm
1:10Onverstevigd1500mm167mm1670mm

Desgewenst rekenen wij graag mee aan de mogelijkheden voor iedere toepassing.

De te realiseren ratio is naast het gewenste type afhankelijk voor de beschikbare ruimte in de toepassing. Voor alle typen vouwbalgen geldt dat naast de binnenmaten de buitenmaten van belang zijn. Allereerst dient er voldoende ruimte te zijn om zonder obstructies te functioneren. Daarnaast heeft de breedte van de vouwen gevolgen voor de minimale en maximale lengtes welke gerealiseerd kunnen worden.

Gedompelde balgen worden gefabriceerd door een mal te vullen met vloeibaar PVC vinyl. Er zijn veel gestandaardiseerde maten waarvoor reeds een mattrijs is gemaakt. Ook een mal op maat is mogelijk. De mix in het dompelbad kan worden aangepast om bijvoorbeeld antistatische eigenschappen aan de dompelbalgen mee te geven. Alle dompelbalgen zijn waterdicht, kunnen een hogere druk aan en zijn weersbestendig. Bij grotere aantallen ligt de stuksprijs relatief laag. De ratio tussen de minimale en maximale lengte ligt door de dikkere wanddikte van dompelbalgen slechts op maximaal 1:4.

Dompel balgen van rubber of PVC bieden een betrouwbare afscherming van assen, cilinderstangen, draadstangen en andere bewegende delen tegen het weer, vuil, warmte, vocht, chemicaliën, etc. Deze kostenefficiënte flexibele verbindingen worden toegepast als expansieverbindingen, in (ventilatie)buizen, vibrerende processen met bijvoorbeeld compressoren of motoren, en voor in- en uitlaatpijpen.

Wanneer niet voorzien van een ritssluiting in de lengte voor een eenvoudige (her)installatie, zijn dompelbalgen 100% lucht- en waterdicht tot 0,7 bar (10 psi) en vormvast, zowel horizontaal als verticaal geïnstalleerd.

Het voordeel van gedompelde vouwbalgen zijn de lage kosten van deze bestendige afschermingen. Voor het ontwikkelen van prototypen zijn het maken van de mal en evt. aanpassingen daaraan eenvoudig, vooral vergeleken met spuitgietprocessen. Afhankelijk van de plastisol-mix is productie efficiënt in zowel grote als kleine oplagen, met korte levertijd en een uitstekende levensduur. Bovendien is een grote verscheidenheid aan aluminium mallen voor het dompelproces reeds voorradig, waardoor mogelijk initiële kosten vermeden worden.

Ook naar klantspecificatie zijn deze dompelbalgen leverbaar in kleine productie batches en een verscheidenheid aan vormen (rond, ovaal, rechtshoekig, etc.) en kleuren. Momenteel is de minimum diameter 20mm, de maximale (binnen)diameter 600mm en de lengte uit één stuk tot 600mm realiseerbaar.

Een toelichting op de materialen waarvan dompelbalgen worden gemaakt:

NBR (-30/+80°C of -22/+176°F) is het meest voorkomende materiaal en bestand tegen (afval)water, weer, UV, olie, chemicaliën en emulsie. EPDM (-35/+100°C of -31/+212°F) heeft betere chemische eigenschappen en Viton een hogere temperatuurbestendigheid tot 200°C (392°F).

PVC wordt eveneens veelvuldig toegepast vanwege de elektrische isolatiewaarden, waarbij de meeste standaardkwaliteiten brandvertragend zijn en er ingrediënten aan het materiaal toegevoegd kunnen worden voor de UL94 / V0 norm. Andere materialen, zoals FDA foodgrade gecertificeerd of met antistatische componenten zijn leverbaar op verzoek.

Vinyl plastisol is een vloeibare kunsthars van polyvinylchloride (PVC), beschikbaar in een verscheidene formules afhankelijk van de procestoepassing. De hardheid, gemeten volgens Shore A van de flexibele 30 Shore A tot het vormvaste 95 Shore A, is afhankelijk van de hoeveelheid weekmakers in de mix.

Iedere PVC samenstelling heeft verschillende technische specificaties.

In aanvulling of de Shore en technische specificaties, kan de vinyl hars in alle kleuren en combinaties uitgevoerd worden. Gedompelde PVC producten hebben standaard een hoogglans afwerking, terwijl semi-mat, mat, een schuimrubber structuur of fluorescerend mogelijk zijn.

Rechthoekige, vierkante en platte lamellenbalgen van polyester zijn er in een grote verscheidenheid aan vormen en toepassingen. Deze worden horizontaal of verticaal, eventueel dwars, ingezet ter bescherming van bewegende machinedelen. Lamellenbalgen worden naar klantwens ontworpen; afgestemd op de toepassing, beschikbare ruimte en bevestigingsmogelijkheden zoals geflensd, voorzien van drukknopen of aan weerszijden bevestigd met klittenband.

Een kunststof versteviging van iedere vouw is doorgaans raadzaam indien de afscherming ook de vingers van personeel dient te beschermen tegen doordrukken bij aanraking. Ook zonder verstevigingsplaatjes zal de balg overigens niet doorhangen gelet op de constructie en aangezien veel lamellenbalgen in een geleidingsrails lopen voor gecontroleerde bewegingen in iedere stand. Doordat verstevigingen iedere vouw dikker maken is het hiermee lastiger om een compact invouwende afscherming te realiseren.

Er zijn overigens toepassingen waarin een U-vormige afscherming of vierkant/rechthoekig gesloten lamellenbalg geen geleidingsrails nodig heeft.

De meest voorkomende vormen lamellenbalgen worden thermisch gelast van:

Zwart polyamide met kunsthars bewerking en met PVC versteviging. Verlijmd. Ter afscherming tegen droog stof en vuil bij toepassingen van -30°C tot 90°C.

Buitendoek van PVC gecoat polyamide, verlijmd met PU en bestand tegen o.a. water, oliën en koelvloeistoffen tussen de -30°C en 100°C. Voor een hogere mechanische belasting en/of snelheden tot 120 meter/minuut wordt dit buitendoek van PVC gecoat polyamide verlijmd met PU en voorzien van een binnenwerk.

Met een buitenwerk van PU gecoat polyamide heeft de lamellenbalg verbeterde temperatuurprestaties tussen -40°C en 130°C.

Rubber gecoat polyamide met PVC versteviging en PU verlijming is uitstekend bestand tegen oplossingsmiddelen voor een toepassing tot max. 140°C.

Gealuminiseerd kevlar-doek voor temperaturen tot max. 400°C is zelfdovend en olie- en oplossingsmiddelenbestendig.

Voor een hogere temperatuurbestendigheid van de thermisch gelaste vouwbalgen, bijvoorbeeld tegen lasvonken >900°C, worden zwenkende of vaste RVS koelribben op de lamellenbalgen ingezet. Voor een compactere afscherming zwenken de RVS ribben tot 90 graden naar buiten. Om de kans op tussendoor vallende vonken te beperken schuiven de vaste vinnen over elkaar.

Gelijmde vouwbalgen worden opgebouwd uit rond gesneden schijven. Om en om wordt de binnen of de buitendiameter van de vouwbalg aan elkaar gelijmd tot een harmonicabalg welke lucht- en waterdicht is tot 0,5 bar. Aan beide uiteinden is een mouw voorzien waarmee de bevestigingen plaatsvinden. Evenals gestikte of gevulkaniseerde vouwbalgen zijn dit compact inschuifbare afschermingen. De ratio tussen de minimale en maximale lengte bedraagt maximaal 1:10.

Ook gevulkaniseerde vouwbalgen van PU worden opgebouwd uit rond gesneden schijven. Deze worden dmv hitte om en om aan de binnen of buitenzijde gevulkaniseerd tot een harmonicabalg welke lucht- en waterdicht is tot 0,5 bar. Aan beide uiteinden is een mouw voorzien waarmee de bevestigingen plaatsvinden. Evenals gestikte of gelijmde vouwbalgen zijn dit compact inschuifbare afschermingen. De ratio tussen de minimale en maximale lengte bedraagt maximaal 1:10.

Gestikte vouwbalgen maken grote bewegingen mogelijk in combinatie met kleine inbouwmaten en  worden opgebouwd uit ronde schijven van het gekozen materiaal. Om en om wordt de binnen of de buitendiameter van de vouwbalg aan elkaar gestikt tot een harmonicabalg. Aan beide uiteinden is een mouw voorzien waarmee de bevestiging plaatsvindt. Enkellaags bieden vouwbalgen een zeer compact in te schuiven afscherming. De ratio tussen de minimale en maximale lengte bedraagt maximaal 1:10. Dubbellaags gestikte vouwbalgen bieden extra temperatuurafbouw waarmee warmteverlies wordt voorkomen en/of personeel aanraakbeveiliging wordt geboden. De ratio tussen de minimale en maximale lengte ligt door de dikkere schijven lager, op maximaal 1:7.

Enkele voorbeelden van enkellaags gestikte vouwbalgen met verschillende eigenschappen en bestendigheden:

100% Polyesterdoek met PVC coating is voedingsmiddelgeschikt en bestand tegen temperaturen van -30°C tot 70°C continu. Hoge treksterkte, materiaal is glad met weinig aanhechting en frictie.

EPDM is bestand tegen o.a. zuren, chemicaliën en temperaturen tot 120°C continu. UV- en weersbestendig, cleanroom geschikt.

Glasvezeldoek met tweezijdige rood siliconen coating is bestand tegen o.a. olie, schimmels, chemie en temperaturen tot 240°C continu. UV- en weersbestendig.

Glasvezeldoek met PTFE, bestand tegen hoge chemische belasting en temperaturen tot 260°C continu. Hoge treksterkte, materiaal is glad met weinig aanhechting en frictie. Antistatisch.

Voor continue temperaturen tot 700°C met pieken naar 900°C, kan een manchet naar specificatie enkellaags worden vervaardigd van glasvezeldoek met eenzijdige siliconen coating met glasvezeldoek met tweezijdige HT coating aan de uiteinden.

De meest voorkomende installatie is door het gebruik van RVS klembanden. Deze RVS klembanden zijn in diameter instelbaar. Eenmalig dient de benodigde diameter ingesteld te worden met een zeskant wormschroef waarna (her-)installaties eenvoudig zijn door de opgelaste snelklem. Alternatieve installatiemethodes zijn een rits in de lengte tbv een eenvoudigere (her)installatie, drukknopen, trekkoorden, gatenpatroon voor een flensaansluiting en klittenband om deze afschermingen aan weerszijden te bevestigen. Andere speciale wensen zijn mogelijk op aanvraag.

De wijze van installatie heeft gevolgen voor de technische eigenschappen van de flexibele afscherming zoals waterdichtheid, druk, temperatuurbestendigheid, isolatiewaarde, etc.

Desgewenst is nader maatwerk mogelijk om tot het gewenste eindresultaat te komen. Door gebruik te maken van de algemene datasheet kunnen alle specificaties verzameld worden om de informatie te vergaren om tot het ontwerp van de vouwbalgen naar uw technische specificaties te komen.