Weegmanchetten

Het aanbod

Voor weeginstallaties zoals hoppers worden weegmanchetten ingezet welke als flexibele verbinding tevens enige expansie op kunnen vangen. Weegmanchetten zijn dichte verbindingen die zo flexibel zijn dat axiale bewegingen geen weerstand oproepen en daarmee fouten in weegprocessen te vermijden.

Gestandaardiseerde siliconen weegmanchetten

Zoals in ieder stortproces worden plooien vermeden of tenminste tot een minimum beperkt om ophoping van het medium te voorkomen. In de industrie worden zodoende vaak gewelfde dunwandige siliconen weegmanchetten ingezet zoals boven afgebeeld. De welving maakt het weegmanchet heel soepel en zorgt ervoor dat de axiale bewegingen in de installatie zonder noemenswaardige hinder kan verlopen. Ook bij veel beweging, schudden of trillen is dit een beproefde oplossing welke FW Products met gestandaardiseerde maten kan leveren.

Tegenover de lage prijs van een gestandaardiseerde siliconen weegmanchet staan echter enkele nadelen waardoor gerichter maatwerk van toegevoegde waarde is. Zo is een weegmanchet van 100% siliconen dunwandig en daardoor kwetsbaar bij de vele fysieke belastingen en dienen de in- en uitloop ervan goed te zijn uitgelijnd omdat enige off-set deze siliconen weegmanchetten vervormt en daarmee de werking ervan wegvalt.

Maatwerk weegmanchetten

Vanuit Nederlandse fabricage realiseert FW Products zodoende zonder gietwerk in een matrijs met maatwerk een andere oplossing. Onze toegevoegde waarde schuilt in een flexibele verbinding van twee gekoppelde onderdelen; een stortbroek van een slijtvast flexibel materiaal zoals antistatisch FDA polyesther welke bijvoorbeeld met een klemband buitenom de uitloop van de trechter wordt gemonteerd en los in de inloop van de laadruimte hangt. Zo wordt het stortgoed zonder morsen gericht gestort en omdat er geen contact is met de hopper, worden weegstoringen uitgesloten.

Daar komt een overmaats, soepel stofmanchet omheen welke wel aan beide leidingstukken geklemd wordt en het opdwarrelend stof binnen de flexibele verbinding houdt. Vanwege de ruime passing en de luchtdoorlatende doch stofdichte structuur van bijvoorbeeld het voedingsmiddelengeschikt PVC treedt hier evenmin weerstand door op in de weeginstallatie. Zie bovenstaande schematisch voorbeeld van een weegmanchet. Alle afmetingen zijn maatwerk in nader overleg.

Extern kan alternatief een vouwbalg worden geplaatst welke grotere expansies gecontroleerd kan opgevangen terwijl de stevige binnenbroek de bulkstort gericht realiseert.

Voor stortprocessen waarbij de uitloop van de trechter reeds in de weeghopper steekt kan tevens een enkel stortmanchet volstaan zonder interne stortbroek. Stortmanchetten worden vaak aan beide open uiteinden voorzien van geïntegreerde elastieken voor een goede afdichting en eenvoudige (de) montage en externe slangklemmen voor vaste bevestiging.

Onze Nederlandse fabricage kan desgewenst de weegmanchetten op locatie inmeten en installeren.

Afhankelijk van de toepassing zijn de verbindingen gasdicht, waterafstotend, weers- of hittebestendig, antistatisch en/of FDA voedingsmiddelengeschikt.

Wanneer het te verladen product kleverig is, kan het medium ophopen in plooien. Eén van de mogelijkheden is om een deel van de stortpijp flexibel uit te voeren in PTFE. Dit doekmateriaal is chemische inert, heeft een ongeëvenaard lage wrijvingscoëfficiënt, een temperatuurbestendigheid van 316°C, is non-stick en heeft afhankelijk van de toegepaste dikte een hoge mechanische sterkte. Ook voor het verwerken van voedingsmiddelen dient aanhechting voorkomen te worden, waarbij een FDA uitvoering tot onze uiteenlopende mogelijkheden behoort.

Toepassingen

Weegmanchetten kunnen worden ingezet in stortprocessen zoals silo opslag, transportoverslag, scheepvaart, schudzeefprocessen, trilgoten en overige industriële verwerking.

Uitgelicht

Een veel toegepast materiaal voor flexibele balgen en stortmanchetten is het duurzame Hypalon, een tweezijdig CR/CSM gecoat Polyesterweefsel dat UV- en ozonbestendig is, bestand tegen zoutwater en veel chemicaliën, mechanisch sterk, slijtvast, langdurig soepel, gasdicht en bestand tot 150°C.

Meer mogelijke materialen

Overige materialen op aanvraag, waaronder verschillende soorten rubber, PVC en diverse weefsels met coating.