PVC manchetten

Het aanbod

Voor stofvrije verbindingen worden beschermmanchetten ingezet, eventueel met een ontluchtende functie. De toepassingen in textiel zijn vrijwel eindeloos en afhankelijk van de bedrijfsprocessen biedt FW Products conform klantspecificaties een lichte verbinding in iedere maat, inbouwlengte en aansluiting.

Voor lage temperaturen vervaardigen we degelijke manchetten met een hoge levensduur van het kostenefficiënte 240 grams polyesterdoek. Vergelijkbaar met vrachtwagenzeil heeft dit textiel een waterdicht gecoate binnenzijde, en een vuil- en vochtwerende buitenkant voor slijtvaste prestaties. Bestand tegen temperaturen van -30°C tot 70°C continu, met een hoge treksterkte, glad zodat er weinig aanhechting en frictie is. Deze PVC manchetten kunnen bijvoorbeeld uitgevoerd worden in zwart, rood of fluor oranje, zie de betreffende materiaaldatasheets voor aanvullende informatie.

Enkele alternatieve PVC doeken zijn

Bevestiging vindt doorgaans plaats met snel-sluitingen zoals klembanden, koord of elastiek, een afgestemde flensverbinding, of middels een BFM fittings systeem. Transparante uitvoeringen en kijkvensters behoren tot de mogelijkheden.

Toepassingen

PVC Manchetten worden toegepast op aan- en afvoerleidingen om montageverschillen tussen systemen en secties op te vangen en trillingen te absorberen.

Verschillende uitvoeringen

Doordat de manchetten doorgaans conform klantspecificaties worden samengesteld zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Enkele verschillende uitvoeringen zijn:

  • Manchetten met trekveren en/of RVS steunringen waardoor deze gecontroleerd een kleinere axiale slag kunnen maken dan Vouwbalgen, zonder plooien waarin het medium zich ophoopt.
  • Trillingsmanchetten waarmee leidingssystemen waarop ventilatoren, motoren of pompen zijn aangesloten worden ontlast. Deze worden veelvuldig ingezet bij trilgoten en zeefprocessen, of om installatieverschillen op te vangen.
  • Afschermingsmanchetten ter bescherming van kabels, apparatuur en dergelijke in de flexibele overgangen op de installatie.
  • Stortmanchetten begeleiden het medium , bijvoorbeeld in poederprocessen. Optioneel anti-statisch, voedingsmiddelengeschikt en ten alle tijden duurzaam.

Voor alle manchetten geldt dat deze rond, vierkant, rechthoekig, ovaal en/of conisch kunnen zijn. De meestvoorkomende aansluitingen zijn het toepassen van (eventueel geïntegreerde) klembanden of geflensd; zowel voor flensplaten conform klantspecificatie als DIN of ANSI genormeerde flenzen. 

Veelgestelde vragen

Flexibele afschermingen zijn er in alle soorten en maten voor een verscheidenheid aan toepassingen. Voor flexibele stofvrije verbindingen worden beschermmanchetten ingezet, eventueel met een ontluchtende functie. Voorbeelden zijn tussen een aan- of afvoerleiding en een trilgoot, om installatieverschillen te overbruggen, of als flexibele verbinding naar een weegcel. De toepassingen in technisch textiel zijn vrijwel eindeloos. Afhankelijk van de bedrijfsprocessen biedt FW Products een lichte verbinding in iedere maat, inbouwlengte en aansluiting – zowel rond, vierkant, ovaal als conisch.

Een andere veelvoorkomende toepassing van een afschermingsmanchet betreft het opvangen van trillingen in leidingssystemen welke bijvoorbeeld ontstaan door draaiende pompen en motoren of om expansies als gevolg van temperatuurschommelingen op te vangen. Ook geringe axiale, laterale en angulaire bewegingen kunnen met een beschermmanchet worden opgevangen.

Afhankelijk van het gekozen materiaal wordt een flexibele verbinding gerealiseerd welke bijvoorbeeld bestand is tegen condensvorming, vuil en vocht, hogere temperaturen waaronder lasvonken, of voor toepassingen met een chemische belasting.

Onze beschermmanchetten zijn enkellaags of dubbellaagse flexibele verbindingen van technisch textiel, welke qua diameter en lengte(s) op klantspecificatie worden samengesteld. Naast de keuze voor het juiste doek zijn er verschillende afwerkingen aan de uiteinden leverbaar: een passende bevestiging wordt gerealiseerd door het afschermmanchet desgewenst te voorzien van (geïntegreerde) RVS klembanden, elastiek, trekkoorden, klittenband, riempjes en/of drukknopen.

Afhankelijk van het proces zijn onze flexibele verbindingen UV- en weersbestendig, houden bewegende machinedelen zoals hydrauliek stofvrij en zorgen voor hitte-afscherming, ook bij hoge temperaturen. Het tegengaan van stralingshitte, isoleren van kabelbundels, temperatuurbescherming, voorkomen van warmteverlies door leidingisolatie en flexibele afscherming apparatuur en slangen zijn allen mogelijk met het juiste manchet. Veel gebruikte materialen zijn EPDM, PTFE, verschillende soorten PVC zoals FDA Foodgrade voor een voedingsmiddelengeschikt product, Kevlar®, glasvezel met een siliconencoating, Hypalon-Neopreen polyester, PU, Nomex, verschillende soorten rubber en andere weefsels met coating.

Beschermmanchetten zijn een alternatief voor beschermhoezen isolatiekousen en isolatiehoezen. Met een beschermmanchet wordt rond of vierkant een flexibele verbinding gerealiseerd welke stofvrij is en desgewenst een ontluchtende functie kan hebben. Toepassingen van een beschermmanchet zijn als flexibel tussen een aan- of afvoerleiding en een trilgoot, of naar een weegcel.

Daarnaast worden beschermmanchetten veelvuldig ingezet voor het flexibel oplossen van montageverschillen en het opvangen van trillingen in leidingsystemen welke optreden door draaiende pompen of motoren. Ook geringe axiale, laterale en angulaire bewegingen kunnen met een manchet worden opgevangen, waaronder expansies als gevolg van temperatuurschommelingen.

In iedere maat levert FW Products desgewenst een afscherming van bijvoorbeeld kabel(bundels), slangen, leidingen en andere gevoelige apparatuur welke vocht- en stofvrij gehouden dient te worden, of het bieden van personeelsbescherming.

Voor de bescherming tegen lasvonken en -spatten is www.FW-Express.shop gespecialiseerd in hittewerende afschermingen. Beschadigingen alsmede brandgevaar worden in alle vormen van flexibele afschermingen door een nauwe passing vermeden en mechanische belasting en eventuele wrijving ingecalculeerd.

Beschermmanchetten zijn flexibel afschermende verbindingen welke mee kunnen met de installatie welke zij bijvoorbeeld tegen vocht en vuil beschermen.

In iedere diameter en lengte leverbaar zijn beschermmanchetten kostenefficiënt en door het juiste materiaal afgestemd op de proceseisen. Dubbellaags biedt de juiste beschermmanchet extra temperatuurbestendigheid, isolatiewaarde en temperatuurafbouw, eventueel in grotere diameters dan een isolatiekous.

Mede door de extra dikte buigen beschermmanchetten minder dan bijvoorbeeld vouwbalgen. Om eventueel dichtklappen en slijtage te vermijden is een vouwbalg in het geval van bochten en/of een grotere axiale en/of laterale belasting mogelijk een betere keuze.

Een beschermmanchet kan zowel enkellaags als dubbellaags zijn samengesteld. Naast de gestandaardiseerde maten (volgens DIN normering bijvoorbeeld), biedt FW Products voornamelijk klantspecifiek maatwerk om tot een passende oplossing te komen. De brede verscheidenheid aan manchetten komt door verschillende materialen en bevestigingsmethoden.

Enkellaags bieden beschermmanchetten een flexibele afscherming. Dubbellaags gestikte beschermmanchetten bieden extra temperatuurbestendigheid. De binnenzijde van glasvezel kan hierdoor (nog) hogere temperaturen aan. De buitenzijde voorzien van een geselecteerde coating biedt hierbij bijvoorbeeld aanraakbescherming voor personeel en gebruikers, of de vereiste eigenschappen zoals weersbestendigheid. Zowel enkellaagse beschermmanchetten als dubbellaagse zijn op iedere lengte, in iedere vorm en met een grote verscheidenheid aan aansluitingen beschikbaar.

De belangrijkste eigenschappen zijn afhankelijk van het gekozen materiaal. Filter daarom ons alsmaar groeiend online assortiment op www.FW-Express.shop op de benodigde temperatuurbestendigheid, toepassing, maatvoering, etc. om alle mogelijkheden in één oogopslag te zien.

De wijze van installatie van een beschermmanchet is afhankelijk van de gekozen aansluitingen. De meest voorkomende installatie is geflensd waarbij het manchet aan weerszijden tussen flensplaten wordt vast gebout. In de constructie van het beschermmanchet zijn hiertoe verstevigde haakse omslagen voorzien waarin het overeengekomen gatenpatroon is gerealiseerd voor eenvoudige (de)montage op de installatie.

Het voornaamste alternatief voor geflensde aansluitingen zijn RVS klembanden welke desgewenst geïntegreerd worden in de uiteinden van het beschermmanchet. Dit is zowel mogelijk voor vierkante als ronde verschijningsvormen.

De RVS klembanden zijn in diameter instelbaar. Eenmalig dient de benodigde diameter ingesteld te worden met een zeskant wormschroef waarna (her-)installaties eenvoudig zijn door de opgelaste snelklem. Alternatieve installatiemethodes zijn

(geïntegreerd) elastiek, trekkoorden, klittenband, riempjes en/of drukknopen. De wijze van installatie heeft gevolgen voor de technische eigenschappen van de flexibele afscherming zoals waterdichtheid, druk, temperatuurbestendigheid, isolatiewaarde, etc.

Desgewenst is nader maatwerk mogelijk om tot het gewenste eindresultaat te komen. Onze mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos; voor ieder proces beschikken wij over de materialen en kennis om een flexibele verbinding te realiseren of machines, gebruikers en omgeving af te schermen van stof, scherven, splinters, temperaturen, chemische stoffen, (las)spetters, etc. Alle voorradige materialen van silicaat of glasvezel zijn asbestvrij, voorzien van een vlamvertragende coating en doorstaan een hoge mechanische belasting. Maatwerk leidt tot een verdere verhoging van de levensduur van onze afschermmanchetten.