Cleanroom EPDM manchetten

Het aanbod

Voor stofvrije, stevige maar flexibele verbindingen worden manchetten ingezet. Wanneer in het proces het manchet in aanraking kan komen met chemicaliën is EPDM een uitermate geschikt materiaal om hiervan een afscherming te maken. Deze lichte manchetten worden conform klantspecificaties in iedere maat en inbouwlengte door ons gerealiseerd.

EPDM is bestand tegen o.a. zuren, chemicaliën en temperaturen tot 120°C continu. Dit rubberachtige doek is UV- en weersbestendig en geschikt voor toepassing in cleanrooms.

Voor alle manchetten geldt dat bevestiging doorgaans plaatsvindt met snelsluitingen (zoals klembanden, koord en/of elastiek), een klantspecifiek afgestemde flensverbinding of juist genormeerde DIN of ANSI flensmaten, of middels een BFM fittings systeem.

Toepassingen

EPDM manchetten worden bijvoorbeeld toegepast op aan- en afvoerleidingen, ter bescherming van apparatuur, kabels en personeel, en bijvoorbeeld om montageverschillen tussen systemen en secties op te vangen.

Verschillende uitvoeringen

Doordat de manchetten doorgaans conform klantspecificaties worden samengesteld zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Enkele verschillende uitvoeringen zijn:

  • Manchetten met trekveren en/of RVS steunringen waardoor deze gecontroleerd een kleinere axiale slag kunnen maken dan Vouwbalgen, zonder plooien waarin het medium zich ophoopt.
  • Trillingsmanchetten waarmee leidingssystemen waarop ventilatoren, motoren of pompen zijn aangesloten worden ontlast. Deze worden veelvuldig ingezet bij trilgoten en zeefprocessen, of om installatieverschillen op te vangen.
  • Afschermingsmanchetten ter bescherming van kabels, apparatuur en dergelijke in de flexibele overgangen op de installatie.
  • Stortmanchetten begeleiden het medium , bijvoorbeeld in poederprocessen. Optioneel anti-statisch, voedingsmiddelengeschikt en ten alle tijden duurzaam.

Voor alle manchetten geldt dat deze rond, vierkant, rechthoekig, ovaal en/of conisch kunnen zijn. De meest voorkomende aansluitingen zijn het toepassen van (eventueel geïntegreerde) klembanden of geflensd; zowel voor flensplaten conform klantspecificatie als DIN of ANSI genormeerde flenzen.

Cleanroom materialen

Cleanrooms worden internationaal genormeerd volgens ISO 1 tot en met ISO 8, waarbij ISO 7 en 8 het meeste voorkomen. Deze classificaties betreffen de mate waarin de lucht in de cleanroom circuleert en wordt gefilterd, zie voor meer informatie (in het Engels) bijvoorbeeld:

linkedin.com/understanding-cleanroom-classifications-iso-8-7-6-5-charles-lipeles

Voor cleanrooms bestaat er helaas geen classificatie die gecertificeerd is in onze materiaaldatasheets waaruit blijkt dat doeken bijzonder geschikt zijn voor dit doel. Er is naar ons weten (nog?) geen technisch textiel welke getest en/of gecertificeerd is volgens een ISO-norm of andere erkende standaard.

In het geval van confectie met technisch textiel is het belangrijkste dat het geselecteerde doek geen vezels loslaat als gevolg van mechanische belastingen zoals flexibele bewegingen, expansies of trillingen. Wij passen daartoe meestal materialen toe met multifilament vezels in plaats van gestapelde monofilament vezels. Van multifilament doeken komen geen deeltjes los waardoor deze uitstekend geschikt zijn voor cleanrooms.

Vanuit onze jarenlange ervaring hebben wij verschillende materialen tot onze beschikking welke (ongecertificeerd) in de praktijk uitstekend functioneren in cleanrooms. Het gaat dan primair om doeken welke schoon blijven, makkelijk reinigbaar zijn met een glad oppervlakte, welke bij fysiek contact met het medium geen stof of vezels loslaten.

Sommige klanten passen een FDA-voedselveilig materiaal toe, omdat dit een internationale norm is die is gespecificeerd voor een verscheidenheid aan materialen die niet verkruimelen of microdeeltjes op het medium achterlaten. 104054 is bijvoorbeeld een soepel doch stevig gewoven Polyester PVC doek conform FDA foodgrade waar veel afschermingshoezen van worden geconfecteerd. Een gedetailleerder beeld van dergelijke voedingsmiddelengeschikte doeken wordt separaat weergegeven bij de voorbeeldproducten zoals bijvoorbeeld voedingsmiddelengeschikte manchetten, robothoezen en vouwbalgen.

Hoewel niet formeel gespecificeerd voor cleanrooms, noch FDA foodgrade, passen wij uit onze ervaring daarnaast vaak het hierboven voorgestelde EPDM toe in cleanroom-toepassingen.

Enkele andere voorbeelden van veelzijdig toegepaste cleanroom materialen zijn:
  • Het witte 185 grams PES doek, welke onder andere wordt ingezet voor luchtslangen zoals air socks in cleanrooms. Dit is een glad doek gewoven van multifilament vezels, dus hele lange draden die daardoor niet rafelen en dus geen vezels loslaten. Door het gladde oppervlak kan er ook niet heel makkelijk stof aanhechten. Het doek heeft een luchtdoorlaatbaarheid van 150ltr/dm2/min wat betekend dat dit stofdicht is en niet luchtdicht.
  • Van PP vlies fabriceren wij o.a. beschermende werkkleding en robothoezen. Dit is een non-woven doek dus geheel glad, iets luchtdoorlatend en als basismateriaal een stuk goedkoper dan het PES doek.
  • Het witte vlam vertragende (FR) 160 grams Polyesterdoek met een PU coating heeft eveneens de gewenste weefstructuur voor toepassing in cleanrooms. Het is glad en door de coating op één zijde in hoge mate vocht- en vuilwerend. De fabrikant van het onbewerkte materiaal geeft aan dat dit naast de Fire classes BS5438, NF P92-503, DIN 4102, BS 7837, M2 en B1, voldoet aan o.a. de volgende normeringen: EC 1935/2004, EC 10/2011, FDA (CFR 177), ISO 9001, GMP fabrication in white room.
  • Het veelvuldig toegepaste Platilon combineert antistatische eigenschappen met FDA voedingsmiddelengeschiktheid. Ondanks het ontbreken van een steunweefsel is dit transparante doek toch bijzonder sterk en bovendien heel soepel. Platilon is rekbaar vergelijkbaar met rubbersoorten en laat zich naast stikken uitstekend thermisch lassen.
  • Hypalon in zwart/grijs of wit is tegen contact slijtage het meest duurzame doek in ons assortiment, bij goede passing op maat stelt dit materiaal de langst mogelijke levensduur in het vooruitzicht. Als modernere upgrade van PVC doeken heeft Hypalon betere eigenschappen waaronder zoutwater, ozon- en UV-bestendigheid, chemisch bestendig, gasdicht, tot 150°C inzetbaar.  Doordat het slijtvast, mechanisch sterk en langdurig soepel doek is wordt Hypalon in wit of zwart veelvuldig door ons toegepast ten behoeve van cleanrooms. Een verdere uitwerking van dit materiaal gedetailleerder beeld van Hypalon toepassingen wordt separaat geschetst bij voorbeeldproducten zoals o.a. duurzame beschermhoezen, flexibele verbindingen en schaartafelafschermingen.
Nog enkele veelvuldig gebruikte cleanroom materialen:

Andere materialen en mogelijkheden op aanvraag.

Veelgestelde vragen

Flexibele afschermingen zijn er in alle soorten en maten voor een verscheidenheid aan toepassingen. Voor flexibele stofvrije verbindingen worden beschermmanchetten ingezet, eventueel met een ontluchtende functie. Voorbeelden zijn tussen een aan- of afvoerleiding en een trilgoot, om installatieverschillen te overbruggen, of als flexibele verbinding naar een weegcel. De toepassingen in technisch textiel zijn vrijwel eindeloos. Afhankelijk van de bedrijfsprocessen biedt FW Products een lichte verbinding in iedere maat, inbouwlengte en aansluiting – zowel rond, vierkant, ovaal als conisch.

Een andere veelvoorkomende toepassing van een afschermingsmanchet betreft het opvangen van trillingen in leidingssystemen welke bijvoorbeeld ontstaan door draaiende pompen en motoren of om expansies als gevolg van temperatuurschommelingen op te vangen. Ook geringe axiale, laterale en angulaire bewegingen kunnen met een beschermmanchet worden opgevangen.

Afhankelijk van het gekozen materiaal wordt een flexibele verbinding gerealiseerd welke bijvoorbeeld bestand is tegen condensvorming, vuil en vocht, hogere temperaturen waaronder lasvonken, of voor toepassingen met een chemische belasting.

Onze beschermmanchetten zijn enkellaags of dubbellaagse flexibele verbindingen van technisch textiel, welke qua diameter en lengte(s) op klantspecificatie worden samengesteld. Naast de keuze voor het juiste doek zijn er verschillende afwerkingen aan de uiteinden leverbaar: een passende bevestiging wordt gerealiseerd door het afschermmanchet desgewenst te voorzien van (geïntegreerde) RVS klembanden, elastiek, trekkoorden, klittenband, riempjes en/of drukknopen.

Afhankelijk van het proces zijn onze flexibele verbindingen UV- en weersbestendig, houden bewegende machinedelen zoals hydrauliek stofvrij en zorgen voor hitte-afscherming, ook bij hoge temperaturen. Het tegengaan van stralingshitte, isoleren van kabelbundels, temperatuurbescherming, voorkomen van warmteverlies door leidingisolatie en flexibele afscherming apparatuur en slangen zijn allen mogelijk met het juiste manchet. Veel gebruikte materialen zijn EPDM, PTFE, verschillende soorten PVC zoals FDA Foodgrade voor een voedingsmiddelengeschikt product, Kevlar®, glasvezel met een siliconencoating, Hypalon-Neopreen polyester, PU, Nomex, verschillende soorten rubber en andere weefsels met coating.

Beschermmanchetten zijn een alternatief voor beschermhoezen isolatiekousen en isolatiehoezen. Met een beschermmanchet wordt rond of vierkant een flexibele verbinding gerealiseerd welke stofvrij is en desgewenst een ontluchtende functie kan hebben. Toepassingen van een beschermmanchet zijn als flexibel tussen een aan- of afvoerleiding en een trilgoot, of naar een weegcel.

Daarnaast worden beschermmanchetten veelvuldig ingezet voor het flexibel oplossen van montageverschillen en het opvangen van trillingen in leidingsystemen welke optreden door draaiende pompen of motoren. Ook geringe axiale, laterale en angulaire bewegingen kunnen met een manchet worden opgevangen, waaronder expansies als gevolg van temperatuurschommelingen.

In iedere maat levert FW Products desgewenst een afscherming van bijvoorbeeld kabel(bundels), slangen, leidingen en andere gevoelige apparatuur welke vocht- en stofvrij gehouden dient te worden, of het bieden van personeelsbescherming.

Voor de bescherming tegen lasvonken en -spatten is FW Products gespecialiseerd in hittewerende afschermingen. Beschadigingen alsmede brandgevaar worden in alle vormen van flexibele afschermingen door een nauwe passing vermeden en mechanische belasting en eventuele wrijving ingecalculeerd.

Beschermmanchetten zijn flexibel afschermende verbindingen welke mee kunnen met de installatie welke zij bijvoorbeeld tegen vocht en vuil beschermen.

In iedere diameter en lengte leverbaar zijn beschermmanchetten kostenefficiënt en door het juiste materiaal afgestemd op de proceseisen. Dubbellaags biedt de juiste beschermmanchet extra temperatuurbestendigheid, isolatiewaarde en temperatuurafbouw, eventueel in grotere diameters dan een isolatiekous.

Mede door de extra dikte buigen beschermmanchetten minder dan bijvoorbeeld vouwbalgen. Om eventueel dichtklappen en slijtage te vermijden is een vouwbalg in het geval van bochten en/of een grotere axiale en/of laterale belasting mogelijk een betere keuze.

Een beschermmanchet kan zowel enkellaags als dubbellaags zijn samengesteld. Daarnaast zijn zowel beschermhoezen leverbaar welke in de lengte reeds passend zijn gesloten, als beschermhoezen voorzien van klittenband voor een eenvoudigere (de-)installatie. Naast de gestandaardiseerde maten (volgens DIN normering bijvoorbeeld), bieden we desgewenst klantspecifiek maatwerk om tot een passende oplossing te komen. De brede verscheidenheid aan beschermhoezen komt door verschillende materialen en bevestigingsmethoden.

Enkellaags bieden beschermmanchetten een flexibele afscherming. Dubbellaags gestikte beschermmanchetten bieden extra temperatuurbestendigheid. De binnenzijde van glasvezel kan hierdoor (nog) hogere temperaturen aan. De buitenzijde voorzien van een geselecteerde coating biedt hierbij bijvoorbeeld aanraakbescherming voor personeel en gebruikers, of de vereiste eigenschappen zoals weersbestendigheid. Zowel enkellaagse beschermmanchetten als dubbellaagse zijn op iedere lengte, in iedere vorm en met een grote verscheidenheid aan aansluitingen beschikbaar.

De belangrijkste eigenschappen zijn afhankelijk van het gekozen materiaal. De keuze is naast de maatvoering(en) zodoende afhankelijk van o.a. de benodigde temperatuurbestendigheid en de toepassing zoals druk, medium, gestelde eisen zoals cleanroom, levensmiddelenbestendigheid, etc. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden de bespreken.

De wijze van installatie van een beschermmanchet is afhankelijk van de gekozen aansluitingen. De meest voorkomende installatie is geflensd waarbij het manchet aan weerszijden tussen flensplaten wordt vast gebout. In de constructie van het beschermmanchet zijn hiertoe verstevigde haakse omslagen voorzien waarin het overeengekomen gatenpatroon is gerealiseerd voor eenvoudige (de)montage op de installatie.

Het voornaamste alternatief voor geflensde aansluitingen zijn RVS klembanden welke desgewenst geïntegreerd worden in de uiteinden van het beschermmanchet. Dit is zowel mogelijk voor vierkante als ronde verschijningsvormen.

De RVS klembanden zijn in diameter instelbaar. Eenmalig dient de benodigde diameter ingesteld te worden met een zeskant wormschroef waarna (her-)installaties eenvoudig zijn door de opgelaste snelklem. Alternatieve installatiemethodes zijn

(geïntegreerd) elastiek, trekkoorden, klittenband, riempjes en/of drukknopen. De wijze van installatie heeft gevolgen voor de technische eigenschappen van de flexibele afscherming zoals waterdichtheid, druk, temperatuurbestendigheid, isolatiewaarde, etc.

Desgewenst is nader maatwerk mogelijk om tot het gewenste eindresultaat te komen. Onze mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos; voor ieder proces beschikken wij over de materialen en kennis om een flexibele verbinding te realiseren of machines, gebruikers en omgeving af te schermen van stof, scherven, splinters, temperaturen, chemische stoffen, (las)spetters, etc. Alle voorradige materialen van silicaat of glasvezel zijn asbestvrij, voorzien van een vlamvertragende coating en doorstaan een hoge mechanische belasting. Maatwerk leidt tot een verdere verhoging van de levensduur van onze afschermmanchetten.