Manchetten

Het aanbod

Voor stofvrije verbindingen worden maatwerk weefselmanchetten ingezet, eventueel uitgevoerd met een ontluchtende functie. De toepassingen in textiel zijn vrijwel eindeloos. Afhankelijk van de bedrijfsprocessen biedt FW Products een lichte verbinding in iedere maat, inbouwlengte en aansluiting.

Bevestiging vindt doorgaans plaats met snel-sluitingen zoals klembanden, koord of elastiek, een afgestemde flensverbinding, of middels een BFM fittings systeem. Transparante uitvoeringen en kijkvensters behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Verschillende coatings en steunweefsels zorgen voor een goede bestendigheid tegen mechanische belasting, chemische inwerking, vocht of weersinvloeden en/of antistatische eigenschappen. Doordat manchetten veelvuldig worden toegepast in de levensmiddelindustrie, wordt naast uitvoering in foodgrade materialen het aantal plooien geminimaliseerd (conform DN7725 en RAL-C53) ter voorkoming van ophopingen en bevordering van de reiniging.

Toepassingen

Manchetten worden bijvoorbeeld toegepast op aan- en afvoerleidingen, bij zeef- en poederprocessen, op trilgoten en om montageverschillen tussen systemen en secties op te vangen.

Verschillende uitvoeringen

Doordat de manchetten doorgaans conform klantspecificaties worden samengesteld zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Enkele verschillende uitvoeringen zijn:

  • Manchetten met trekveren en/of RVS steunringen waardoor deze gecontroleerd een kleinere axiale slag kunnen maken dan Vouwbalgen, zonder plooien waarin het medium zich ophoopt.
  • Trillingsmanchetten waarmee leidingssystemen waarop ventilatoren, motoren of pompen zijn aangesloten worden ontlast. Deze worden veelvuldig ingezet bij trilgoten en zeefprocessen, of om installatieverschillen op te vangen.
  • Afschermingsmanchetten ter bescherming van kabels, apparatuur en dergelijke in de flexibele overgangen op de installatie.
  • Stortmanchetten begeleiden het medium , bijvoorbeeld in poederprocessen. Optioneel antistatisch, voedingsmiddelengeschikt en ten alle tijden duurzaam.

Voor alle manchetten geldt dat deze rond, vierkant, rechthoekig, ovaal en/of conisch kunnen zijn. De meest voorkomende aansluitingen zijn het toepassen van (eventueel geïntegreerde) klembanden of geflensd; zowel voor flensplaten conform klantspecificatie als DIN of ANSI genormeerde flenzen.

Enkele voorbeelden van materialen voor een enkellaags manchet, met verschillende eigenschappen en bestendigheden:

Cleanroom EPDM manchetten

Manchetten van EPDM zijn bestand tegen o.a. zuren, chemicaliën en temperaturen tot 120°C continu. Vervaardigt van dit rubberachtige doek zijn manchetten UV- en weersbestendig en geschikt voor toepassing in cleanrooms.

LEES VERDER

Dubbellaags geïsoleerde manchetten

Een geïsoleerd manchet kunnen we van verschillende materialen samenstellen, zoals aan de buitenzijde glasvezeldoek met eenzijdig een grijze siliconencoating en intern tweezijdig HT gecoat glasvezel voor toepassingen welke aan de binnenzijde 700°C continue en pieken tot 900°C kunnen verdragen.

Er zijn verschillende alternatieve samenstellingen, bestand tegen o.a. olie, schimmels, chemicaliën en UV- en weersbestendig.

LEES VERDER

Duurzame manchetten

Voor processen welke een extra hoge levensduur vereisen zoals bij mechanische belasting, of wanneer het verbindingsmanchet in aanraking komt met het medium waardoor slijtage is voorzien, worden duurzame manchetten van Hypalon® gemaakt. Dit is een bijzonder slijtvaste doek en onverminderd flexibel voor toepassingen tot 120°C continu.

LEES VERDER

Foodgrade manchetten

Voor het vervaardigen van voedingsmiddelengeschikte manchetten staan ons verschillende materialen ter beschikking, zoals PVC gecoat polyester. Deze is voedingsmiddelgeschikt conform FDA foodgrade en bestand tegen temperaturen van -30°C tot 70°C continu, heeft een hoge treksterkte en is glad voor weinig aanhechting en frictie.

Daarbij is het voor toepassing in de levensmiddelindustrie wenselijk om in het ontwerp het aantal plooien te minimaliseren ter voorkoming van ophoping van het medium en ter bevordering van de reiniging.

LEES VERDER

Hittebestendige manchetten

Gemaakt van glasvezeldoek met tweezijdige rood siliconen coating zijn onze manchetten bestand tegen o.a. olie, schimmels, chemicaliën en temperaturen tot 240°C continu. Deze enkellaags hittebestendige manchetten zijn tevens UV- en weersbestendig.

Voor continue temperaturen tot 700°C met pieken naar 900°C, kan een hittebestendig manchet naar specificatie dubbellaags worden vervaardigd van glasvezeldoek met eenzijdige siliconen coating met glasdoek met tweezijdige HT coating aan de uiteinden.

LEES VERDER 

PTFE manchetten

PTFE manchetten zijns goed reinigbaar, kunnen chemisch worden belast en zijn antistatisch. Dankzij het glasvezel in dit doek zijn manchetten van PTFE daarnaast bestand tegen 315°C aan de buitenzijde en inwendig tot maximaal 550°C.

LEES VERDER

PVC beschermmanchetten

Voor lage temperaturen vervaardigen we beschermmanchetten met een hoge levensduur van het kostenefficiënte 240 grams polyesterdoek. Vergelijkbaar met vrachtwagenzeil heeft dit textiel een waterdicht gecoate binnenzijde en een vuil- en vochtwerende buitenkant voor slijtvaste prestaties en een hoge levensduur bij temperaturen van -30°C tot 70°C continu.  Deze PVC manchetten kunnen bijvoorbeeld uitgevoerd worden in zwart, rood of fluor oranje

LEES VERDER

GERELATEERDE PRODUCTEN

Veelgestelde vragen

Flexibele afschermingen zijn er in alle soorten en maten voor een verscheidenheid aan toepassingen. Voor flexibele stofvrije verbindingen worden beschermmanchetten ingezet, eventueel met een ontluchtende functie. Voorbeelden zijn tussen een aan- of afvoerleiding en een trilgoot, om installatieverschillen te overbruggen, of als flexibele verbinding naar een weegcel. De toepassingen in technisch textiel zijn vrijwel eindeloos. Afhankelijk van de bedrijfsprocessen biedt FW Products een lichte verbinding in iedere maat, inbouwlengte en aansluiting – zowel rond, vierkant, ovaal als conisch.

Een andere veelvoorkomende toepassing van een afschermingsmanchet betreft het opvangen van trillingen in leidingssystemen welke bijvoorbeeld ontstaan door draaiende pompen en motoren of om expansies als gevolg van temperatuurschommelingen op te vangen. Ook geringe axiale, laterale en angulaire bewegingen kunnen met een beschermmanchet worden opgevangen.

Afhankelijk van het gekozen materiaal wordt een flexibele verbinding gerealiseerd welke bijvoorbeeld bestand is tegen condensvorming, vuil en vocht, hogere temperaturen waaronder lasvonken, of voor toepassingen met een chemische belasting.

Onze beschermmanchetten zijn enkellaags of dubbellaagse flexibele verbindingen van technisch textiel, welke qua diameter en lengte(s) op klantspecificatie worden samengesteld. Naast de keuze voor het juiste doek zijn er verschillende afwerkingen aan de uiteinden leverbaar: een passende bevestiging wordt gerealiseerd door het afschermmanchet desgewenst te voorzien van (geïntegreerde) RVS klembanden, elastiek, trekkoorden, klittenband, riempjes en/of drukknopen.

Afhankelijk van het proces zijn onze flexibele verbindingen UV- en weersbestendig, houden bewegende machinedelen zoals hydrauliek stofvrij en zorgen voor hitte-afscherming, ook bij hoge temperaturen. Het tegengaan van stralingshitte, isoleren van kabelbundels, temperatuurbescherming, voorkomen van warmteverlies door leidingisolatie en flexibele afscherming apparatuur en slangen zijn allen mogelijk met het juiste manchet. Veel gebruikte materialen zijn EPDM, PTFE, verschillende soorten PVC zoals FDA Foodgrade voor een voedingsmiddelengeschikt product, Kevlar®, glasvezel met een siliconencoating, Hypalon-Neopreen polyester, PU, Nomex, verschillende soorten rubber en andere weefsels met coating.

Beschermmanchetten zijn een alternatief voor beschermhoezen isolatiekousen en isolatiehoezen. Met een beschermmanchet wordt rond of vierkant een flexibele verbinding gerealiseerd welke stofvrij is en desgewenst een ontluchtende functie kan hebben. Toepassingen van een beschermmanchet zijn als flexibel tussen een aan- of afvoerleiding en een trilgoot, of naar een weegcel.

Daarnaast worden beschermmanchetten veelvuldig ingezet voor het flexibel oplossen van montageverschillen en het opvangen van trillingen in leidingsystemen welke optreden door draaiende pompen of motoren. Ook geringe axiale, laterale en angulaire bewegingen kunnen met een manchet worden opgevangen, waaronder expansies als gevolg van temperatuurschommelingen.

In iedere maat levert FW Products desgewenst een afscherming van bijvoorbeeld kabel(bundels), slangen, leidingen en andere gevoelige apparatuur welke vocht- en stofvrij gehouden dient te worden, of het bieden van personeelsbescherming.

Voor de bescherming tegen lasvonken en -spatten is www.FW-Products.com gespecialiseerd in hittewerende afschermingen. Beschadigingen alsmede brandgevaar worden in alle vormen van flexibele afschermingen door een nauwe passing vermeden en mechanische belasting en eventuele wrijving ingecalculeerd.

Beschermmanchetten zijn flexibel afschermende verbindingen welke mee kunnen met de installatie welke zij bijvoorbeeld tegen vocht en vuil beschermen.

In iedere diameter en lengte leverbaar zijn beschermmanchetten kostenefficiënt en door het juiste materiaal afgestemd op de proceseisen. Dubbellaags biedt de juiste beschermmanchet extra temperatuurbestendigheid, isolatiewaarde en temperatuurafbouw, eventueel in grotere diameters dan een isolatiekous.

Mede door de extra dikte buigen beschermmanchetten minder dan bijvoorbeeld vouwbalgen. Om eventueel dichtklappen en slijtage te vermijden is een vouwbalg in het geval van bochten en/of een grotere axiale en/of laterale belasting mogelijk een betere keuze.

Een beschermmanchet kan zowel enkellaags als dubbellaags zijn samengesteld. Daarnaast leveren we zowel ronde beschermmanchetten als vierkante en is een conische vorm ten behoeve van twee verschillende aansluitingsmaten mogelijk. Alle manchetten betreffen klantspecifiek maatwerk. De brede verscheidenheid aan beschermmanchetten komt door verschillende materialen en bevestigingsmethoden.

Enkellaags bieden beschermmanchetten een flexibele afscherming. Dubbellaags gestikte beschermmanchetten bieden extra temperatuurbestendigheid. De binnenzijde van glasvezel kan hierdoor (nog) hogere temperaturen aan. De buitenzijde voorzien van een geselecteerde coating biedt hierbij bijvoorbeeld aanraakbescherming voor personeel en gebruikers, of de vereiste eigenschappen zoals weersbestendigheid. Zowel enkellaagse beschermmanchetten als dubbellaagse zijn op iedere lengte, in iedere vorm en met een grote verscheidenheid aan aansluitingen beschikbaar.

De belangrijkste eigenschappen zijn afhankelijk van het gekozen materiaal. Filter daarom ons alsmaar groeiend online assortiment op www.FW-Express.shop op de benodigde temperatuurbestendigheid, toepassing, maatvoering, etc. om alle mogelijkheden in één oogopslag te zien.

De wijze van installatie van een beschermmanchet is afhankelijk van de gekozen aansluitingen. De meest voorkomende installatie is geflensd waarbij het manchet aan weerszijden tussen flensplaten wordt vast gebout. In de constructie van het beschermmanchet zijn hiertoe verstevigde haakse omslagen voorzien waarin het overeengekomen gatenpatroon is gerealiseerd voor eenvoudige (de)montage op de installatie.

Het voornaamste alternatief voor geflensde aansluitingen zijn RVS klembanden welke desgewenst geïntegreerd worden in de uiteinden van het beschermmanchet. Dit is zowel mogelijk voor vierkante als ronde verschijningsvormen.

De RVS klembanden zijn in diameter instelbaar. Eenmalig dient de benodigde diameter ingesteld te worden met een zeskant wormschroef waarna (her-)installaties eenvoudig zijn door de opgelaste snelklem. Alternatieve installatiemethodes zijn

(geïntegreerd) elastiek, trekkoorden, klittenband, riempjes en/of drukknopen. De wijze van installatie heeft gevolgen voor de technische eigenschappen van de flexibele afscherming zoals waterdichtheid, druk, temperatuurbestendigheid, isolatiewaarde, etc.

Desgewenst is nader maatwerk mogelijk om tot het gewenste eindresultaat te komen. Onze mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos; voor ieder proces beschikken wij over de materialen en kennis om een flexibele verbinding te realiseren of machines, gebruikers en omgeving af te schermen van stof, scherven, splinters, temperaturen, chemische stoffen, (las)spetters, etc. Alle voorradige materialen van silicaat of glasvezel zijn asbestvrij, voorzien van een vlamvertragende coating en doorstaan een hoge mechanische belasting. Maatwerk leidt tot een verdere verhoging van de levensduur van onze afschermmanchetten.