RVS compensatoren

Het aanbod

RVS compensatoren worden veelvuldig toegepast, met name voor de opvang van axiale en laterale bewegingen al dan niet in combinatie door krimp of warmte-uitzettingen in leidingsystemen, secties en apparaten. Afhankelijk van de bedrijfsprocessen zoals mechanische spanningen, werkdruk, te transporteren medium en expansiecycli, levert FW Products RVS compensatoren conform klantspecificaties.

De voordelen van een RVS compensator: onderhoudsvrij, onbrandbaar, groot temperatuurbereik van -300 tot 1.000°C, met aangepast ontwerp geschikt voor hoge werkdruk tot 250 bar @ max. 60°C, lucht- en gasdicht, hoge levensduur welke uit te rekenen is (EJMA) voor afschrijving en besparingen op reservevoorraden.

De meeste RVS compensatoren worden geleverd met vaste en/of losse flenzen, of voorzien van laseinden (weld ends). Verschillende drukklassen zijn gestandaardiseerd tot PN250 voor DN40 – DN350. Naast standaardmaten DN15 – DN1000 is maatwerk geboden om tot DN6000 binnen de bedrijfsomstandigheden een oplossing aan te reiken.

Tot de opties behoren enkelwandige of dubbelwandige oplossingen, een intern geleideschot voor bescherming en optimaal functioneren, trekstangen, scharnieren en een verscheidenheid aan binnenvoeringen, zoals PTFE waarmee in een chemische omgeving onder hoge druk en temperaturen wordt voldaan aan de veiligheidseisen.

AISI 304 (1.4301 of inox 18/8) en het corrosiebestendiger AISI 316 (EN 1.4401, inox 18/8) zijn de meest voorkomende roestvast staalsoorten. AISI 316L (1.4404) is door het lage koolstofgehalte beter lasbaar, minder corrosiegevoelig en technisch vergelijkbaar met AISI 316Ti (1.4571) met titaan legering.

Levering van compensatoren, flenzen en overig toebehoren in inox 18/10, AISI 321, inox 18/13, AISI 317, inox 23/12, AISI 309 en het hoog temperatuurbestendige AISI 310 (inox 25/20), is eveneens mogelijk. Er wordt gefabriceerd volgens PED/CE standaard.

Toepassingen

(hete) lucht, HVAC verwarmingsinstallaties, stoom, (afvoer)gassen, vloeistoffen, hydraulische olie en cryogenische temperaturen in de (petro)chemie, energiecentrales, offshore en fabricage industrie.

Downloads downloadPDF

NL/E: Overzicht datasheet compensatoren / datasheet various compensator types

Veelgestelde vragen

Veel bedrijfsprocessen dienen rekening te houden met expansies, bijvoorbeeld bij het opstarten of stilleggen van installaties waarbij grote temperatuurveranderingen en/of trillingen optreden. Door temperatuurstijgingen zetten metalen onderdelen uit, bij koude krimpen deze en om kromtrekkingen of verdere schade aan verbonden leidingen, secties en apparatuur structureel te voorkomen worden compensatoren ingezet. Daarnaast worden compensatoren veelvuldig ingezet om trillingen veroorzaakt door motoren of pompen te absorberen en overgangen tussen secties te realiseren, eventueel met twee verschillende aansluitingen. Een compensator voorziet welke axiale, laterale en/of angulaire bewegingen vanuit een neutrale lengte gecontroleerd kunnen worden opgevangen zodat deze krachten niet op de rest van de aangesloten installatie worden doorgegeven.

FW Products levert drie type compensatoren, te weten rubber compensatoren, RVS compensatoren en weefselcompensatoren. Naast de verschillende eigenschappen naar aanleiding van het gekozen materiaal heeft ieder type compensator voordelen en beperkingen waardoor een afgewogen keuze wenselijk is. De verschillende typen compensatoren hebben verschillende toepassingen. Uiteraard adviseren we hierin graag.

Voordelen van een rubber compensator zijn de relatief korte inbouwlengte, gestandaardiseerde maten en flensaansluitingen, de scherpe prijsstelling waarmee tot 25 bar @ 60°C een lucht- en gasdichte compensator wordt gerealiseerd welke langdurig vormvast is met veerconstante weerstand. Rubber expansiestukken isoleren tot 98% van de trillingen en bieden uitstekende geluidsisolatie (> 30dB). Rubber compensatoren zijn zodoende in het bijzonder geschikt voor het opvangen van drukstoten en het dempen van akoestische of mechanische trillingen in leidingsystemen, secties en apparaten.

De meeste rubber compensatoren zijn gestandaardiseerd qua maatvoering en flensaansluitingen conform DIN, ANSI/ASME of SAE normering. Rubber compensatoren hebben doorgaans een neutrale lengte van 130mm inclusief flenzen, met een maximale axiale en/of laterale expansieruimte afhankelijk van de gekozen diameter welke gelijk is aan de flensopening.

De meeste flenzen op rubber compensatoren zijn van koolstofstaal (St 37.2) en tegen meerprijs is het mogelijk RVS flenzen in te zetten van AISI 304 of AISI 316 met standaard flensboring volgens DIN PN10. Andere flensnormen welke met korte levertijd mogelijk zijn betreffen PN16-25, ASA15-300 en SAE25-100.

De kleinste gangbare maat is DN32, de grootste maat is DN600, al zijn kleinere en veel grotere rubber compensatoren eveneens op aanvraag te leveren. Verdergaand maatwerk qua lengte, diameter of verschillende aansluitingsmaten is met een rubber compensator niet mogelijk.

Er zijn compensatoren van verschillende soorten rubber leverbaar. Meest voorkomende rubbersoorten zijn EPDM met goede chemische eigenschappen welke niet geschikt zijn voor olie (HVAC, max. 180°C) en NBR waarbij nitril rubber wel geschikt is voor oliën en van -50 tot 100°C lucht- en gasdicht bij max. 6 bar. De keuze wordt ingegeven door (gecombineerde) axiale, laterale en/of angulaire belasting, de maximale druk en het medium. Daarnaast zijn er rubber compensatoren beschikbaar voor o.a. warm/koud drinkwater volgens KTW, levensmiddelen (FDA Foodgrade volgens DN7725 en RAL-C53), zwaardere chemicaliën, gassen en fossiele brandstoffen, vloeibare butaan en propaan volgens DIN 51622 (LPG) en kunststof PTFE voor temperaturen tot 240°C. Afhankelijk van de toepassing zijn de compensatoren voorzien van nylon, aramide of Nomex® koordinlagen. Voor marine toepassingen zijn de rubber bellows voorzien van Lloyd’s approval. De rubberen buitenmantel is bij de flenzen omgeslagen zodat de flens niet in aanraking komen met het medium. Voor alle compensatoren geldt dat druk- en temperatuurbestendigheid afhankelijk zijn van de maatvoering en het proces.

Door warmte-uitzettingen of krimp kunnen leidingen, secties en apparatuur tientallen millimeters expanderen. RVS compensatoren kunnen grotere axiale en laterale bewegingen, al dan niet in combinatie, opvangen dan rubber compensatoren. Afhankelijk van de mechanische spanningen, de max. werkdruk en temperatuur van het door te voeren medium en de expansiecycli binnen het bedrijfsproces, hebben RVS compensatoren een meerwaarde.

De voordelen van een RVS compensator zijn dat deze onderhoudsvrij zijn, onbrandbaar, toepasbaar binnen het grote temperatuurbereik van -300 tot 1.000°C, lucht- en gasdicht tot 16 bar gestandaardiseerd en hogere werkdrukken tot 120 bar op aanvraag. Daarnaast is van een RVS compensator de hoge levensduur uit te rekenen (EJMA) voor afschrijving en besparingen op reservevoorraden.

Voor DN40 t/m DN350 zijn verschillende drukklassen RVS compensatoren gestandaardiseerd tot PN250. Naast standaardmaten DN15 – DN1000 is maatwerk mogelijk om tot DN6000 binnen de bedrijfsomstandigheden een oplossing te kunnen aanreiken. Tot de verdere mogelijkheden behoren enkelwandige of dubbelwandige uitvoeringen, het toevoegen van een intern geleideschot voor verdere bescherming en het optimaal functioneren, het bevestigen van trekstangen of scharnieren en een verscheidenheid aan binnenvoeringen, zoals PTFE waarmee in een chemische omgeving onder hoge druk en temperaturen wordt voldaan aan de veiligheidseisen.

De meeste RVS compensatoren zijn gemaakt van AISI 304 (1.4301 of inox 18/8) en het corrosiebestendiger AISI 316 (EN 1.4401, inox 18/8). Ook het beter lasbare en minder corrosiegevoelige AISI 316L (1.4404) en het technisch vergelijkbare AISI 316Ti (1.4571) met titaan legering zijn mogelijk. Daarnaast kunnen de compensatoren, flenzen en overig toebehoren worden uitgevoerd in inox 18/10, AISI 321, inox 18/13, AISI 317, inox 23/12, AISI 309 en het hoog temperatuurbestendige AISI 310 (inox 25/20).

In tegenstelling tot de gestandaardiseerde rubber compensatoren en beperkte mogelijkheden met RVS compensatoren kan een weefselcompensator geheel conform klantwens worden gemaakt. De inbouwlengte en diameter kunnen tot de millimeter worden gespecificeerd, verschillende aansluitingen aan weerszijden van een conische vorm zijn mogelijk, isolatie kan worden geïntegreerd in het ontwerp en ook een vierkant of rechthoekig model weefselcompensator is mogelijk.

Afhankelijk van de proceseisen wordt een enkellaagse of meerlaagse uitvoering gerealiseerd welke flexibeler dan de ander typen compensatoren kan zijn. Tot 90% van de totale inbouwlengte kan axiaal inschuiven en tot 35% lateraal. Daarnaast is een weefselcompensator doorgaans lichter wat de (her)installatie kan vereenvoudigen. Weefselcompensatoren worden zodoende ook vaker toegepast voor de compensatie van montageverschillen.

Voornaamste nadeel van een weefselcompensator is de relatief lage werkdruk waartegen deze bestand zijn. Luchtdichtheid van meer dan 0,5 bar werkdruk bij 150°C is bijzonder lastig te realiseren.

Daarnaast leiden hogere temperaturen tot het toepassen van minder flexibele doeken; intern worden dan desgewenst stugge lagen isolatie toegepast en op de buitenlaag kunnen versneld vouwen zichtbaar worden waar de weefselcompensator kreukt als gevolg van de expansies. Door meerlaagse isolatie zijn toepassingen van -196°C tot 1.300°C mogelijk.

De mogelijkheden in technisch textiel voor een weefselcompensator zijn diverser dan bij de andere typen. Indien benodigd wordt de compensator verstevigd met metaalgaas, trekveren, bewegingsbegrenzende trekstangen, vacuümsteunringen, geleidingskabels, gasstroomgeleiders, een inwendige lining, baffle plate of productstroomgeleider en/of externe beschermkappen.

FW Products staat voor vrijblijvend ontwerpadvies tot uw beschikking en verzorgt desgewenst het inmeten, (de)monteren of reparatie van weefselcompensatoren en isolatiebolsters.

Hierboven worden reeds verschillende eigenschappen van de typen compensatoren uiteengezet. De juiste compensator wordt geselecteerd door rekening te houden met de beschikbare ruimte in de installatie qua neutrale lengte en diameter, voorziene axiale, laterale en/of angulaire bewegingen, de procesdruk, temperatuur, het medium en gewenste aansluitingen.

Om tot een vrijblijvende offerte te kunnen komen hebben we doorgaans tenminste de volgende gegevens nodig:

Allereerst dient opgegeven te worden hoeveel expansie (in millimeters) deze verbinding op dient te kunnen vangen. Gaat het enkel om het opvangen van trillingen, of schuift de compensator (enkel axiaal? ook lateraal? angulair? in combinatie?) meer dan een paar millimeter in en uit?

Vervolgens is de vraag welke inbouwlengte gewenst is. Dit kan opgegeven worden als een minimale en maximale lengte, waarbij het verschil de slag is, oftewel de expansie. Bij twijfel dient dit uiteraard ruimer genomen te worden om de kans op beschadigingen te minimaliseren.

Indien er qua buitendiameter in de toepassing een beperkte ruimte beschikbaar is dienen de beperkingen in de breedte opgegeven te worden. Dezelfde vraag gaat op qua eventuele eisen of wensen aan de binnenzijde.

Vervolgens moet het medium bekend zijn. Bij (hete) lucht of gassen gaat dit tevens over de procesgegevens (capaciteit of flow, max. druk en temperatuur), bij poederprocessen dienen we de richels of naden waarin dit stof op kan hopen tot een minimum te beperken. Ophoping van het medium in de ribbels van een RVS compensator of de plooien van een weefselcompensator kan worden tegengegaan door een RVS mantel van twee nauw over elkaar schuivende buizen.

Ook aanvullende eisen zoals chemische inwerking, voedingsmiddelengeschiktheid en andere vereiste eigenschappen zoals antistatisch dienen opgegeven te worden om hier rekening mee te houden voor de materiaalkeuze en constructie.

Eén of meer tekeningen van de toepassing, installatie en/of huidige compensator welke vervangen wordt zijn meer dan welkom.

De meeste rubber en RVS compensatoren worden geleverd met flenzen om de weerszijden vast te bouten. Alternatief zijn hiervoor schroefdraad of lasaansluitingen mogelijk.

Weefselcompensatoren worden in grote verscheidenheid naar klantspecificaties samengesteld. Naast haakse flensplaat aansluitingen kunnen de uiteinden worden voorzien van (geïntegreerde) RVS klembanden, trekkoorden, ritsen of drukknopen ter bevestiging. Daarnaast worden vooral meerlaags geïsoleerde weefselcompensatoren met grote regelmaat open aangeleverd. Dit kan de installatie vereenvoudigen en ter plaatse voor een optimale passing zorgen. Desgewenst levert FW Products de installatie kit waarmee de weefselcompensator op locatie wordt gesloten, of verzorgt dit op uurtarief.

Let op, het recht achter elkaar plaatsen van twee compensatoren of meer leidt niet tot een hogere totale expansie maar zal één compensator dusdanig overbelasten dat deze onherstelbaar beschadigd.

Wanneer geen van de typen compensatoren de vereiste expansies mogelijk maakt kan de oplossing schuilen in een aangepast ontwerp van het leidingwerk. Naast extra bochten kan het op deze wijze een reële keuze zijn om meerdere compensatoren toe te gaan passen om over de volledige lengte van de installatie alsnog de gewenste opvang te realiseren.

Dit is naast een ander type compensator het voornaamste alternatief voor rubber compensatoren.

Een alternatief voor RVS compensatoren kan een RVS slang zijn. Deze zijn eveneens beperkt door een buigradius waar in het ontwerp en de selectie rekening mee gehouden dient te worden. Bij de juiste lengte vangt een hangende RVS slang mogelijk nog beter de benodigde axiale, laterale en/of angulaire bewegingen op, zeker bij mechanisch bewegende installaties.  RVS slangen kunnen met dezelfde aansluitingen in gangbare druk klassen worden geleverd.

Voor weefselcompensatoren is het alternatief een trillingsmanchet bij geringe expansies, of een vouwbalg bij grotere axiale, laterale en/of angulaire bewegingen.

Desgewenst denken we graag verder met u mee om tot de gewenste resultaten te komen.