RVS filtermanden

Filtermanden van roestvast staal zijn eenvoudig in installatie en onderhoud, en door reiniging kosten-efficiënter dan wegwerpfilters. Iedere maatvoering is mogelijk ter vervanging van bestaande filtermanden, met diameters van 20mm tot > 1 meter en hoogtes van 10mm tot 2 meter. De verfijnste filterkorven zijn geschikt voor lijm- en verfpistolen, grotere maten filterkaarsen worden op de vloeistof en filtratieprocessen afgestemd en indien gewenst voor u berekend en/of ontworpen. Naast nieuwe filterinstallaties staat FW Products klaar voor herstel en onderhoud.

Op maat één stuk, enkele testfilters, alsmede seriegroottes behoren tot de eindeloze mogelijkheden mbt RVS filtermanden. Hiertoe is productkennis essentieel om tot een efficiënt ontwerp te komen waarmee aan alle wensen en vereisten wordt voldaan. Voor de samenstelling beschikt FW Products over ervaren specialisten die u in iedere fase bij kunnen staan.

Afhankelijk van de procesbelasting zijn enkel- of meerlaags filters leverbaar in iedere diameter en afmeting, doorgaans van AISI 304 of AISI 316(L), maar uitvoering in ieder ander roestvast staal is mogelijk. Aansluiting volgens opgaaf, zoals binnen- of buitendraad, flenzen en o-ringen. Combinaties met synthetische filtermaterialen mogelijk.

De openingen laten, afhankelijk van het medium, ≤ 1 µm tot 5 mm door met een maximale drukval van ≤ 250 bar. Bekijk de datasheet voor meer informatie met betrekking tot de doorlaat (wire mesh) mogelijkheden op de RVS filtermanden.

Om tot maatwerk te kunnen komen conform klantspecificaties en procesvereisten hebben we een checklist (NL) opgesteld zodat iedere aanvraag eenvoudig tot een vrijblijvende offerte leidt.

Daarnaast levert FW Products met korte levertijden o.a. filterschijven van 5” tot 16” voor polymiseren met fijnheden van 2 µm tot 100 µm en brandstoffilters welke in koper kunnen worden uitgevoerd voor verbeterde antistatische eigenschappen.

Toepassingen

Allerhande (vloei)stof- en afvalafscheidingen, waterfiltratie, inlaatbescherming compressors en blowers.

Uitgelicht

Filterhuizen, waaronder T- en Y-strainers, behoren met schroef of (DIN, ANSI/ASME of eliptische/schuine) flensaansluitingen in standaardmaten en naar iedere benodigde klantspecificatie eveneens tot ons assortiment. Door de gewenste fijnheid van de wire mesh worden de appendages in de installatie beschermd tegen rondzwevend vuil en rommel.

Naast zogenaamde filterkegels tussen flenzen, levert FW Products in iedere maat basket strainers en temporary strainers, een mand resp. kegel van metaalgaas en/of perfoplaat met een fijnheid van 5µm tot 50 mm. Temporary strainers worden vooral bij de opstart van installaties ingezet om ongewenste rommel, zoals bijv. moeren, roest en laselectroden uit leidingen en processen af te scheiden.

Materialen

Het gaas in de filtermanden wordt op verscheidene manieren uitgevoerd, hieronder de mogelijkheden:

Classic wire mesh
RVS filtermanden_Materialen_Classic Weave• Warp and weft have an equal diameter
• Specified in thread thickness or mesh
• Available in 600 – 0,2 mesh
• Or specified in micron; available in 20 µm – 5000 µm
• Short deliveries for most materials and sizes

Dutch weave
RVS filtermanden_Materialen_Dutch Weave• Threads are closer to one another for semi-depth filtration
• Weft can be thicker or thinner than the warp for increased strength
• Specified in double thickness and mesh, f.e. 24×110 mesh, .35 x .25
• Available in 5 µm – 1000 µm
• Short deliveries for most materials (AISI 304, 316 and CS) and sizes
• Other materials possible on request

High flow weave
RVS filtermanden_Materialen_High Flow Weave• Threads are set wider apart for high porosity (45-60%) surface filtration
• Weft is more explicably thicker or thinner than the warp
• Available in 10 µm – 100 µm
• Short deliveries for most sizes in AISI 316L
• Other materials possible on request

Multi-layered sintered mesh
• Laminated mesh fully according to specifications
• 2 up to 10 layers possible
• Available in 1 µm – 800 µm
• Short deliveries for maximum sizes 600x1200mm
• All materials possible on request

Naast de verwerking van bovenstaande metaalgaas-mogelijkheden in filtermanden, zeefbespanningen, zeefgaas en strainers, worden hier veelvuldig filter screens, raam- en framebespanningen van vervaardigd voor de extrusie van bijvoorbeeld kunststoffen, kwaliteitsbewaking en drukopbouw.

FW Products biedt deze concurrerend geprijsd en uitstekende kwaliteit aan in alle vormen en maten, eventueel met gelaste of geperste omranding. Alle standaards zoals E650, E800, KEK en AZO merkonafhankelijk leverbaar.

Downloads downloadPDF

E: Datasheet wire mesh in micron (µm), millimeter and inches

NL: Checklist tbv maatwerk RVS filterkorven en filtermanden

Veelgestelde vragen

De termen filtermand en filterkorf worden door elkaar gebruikt voor een grote verscheidenheid aan filters gemaakt van RVS filtergaas en/of geperforeerde RVS plaat. Van RVS is het eveneens mogelijk een vormvaste houder voor stoffen filterzakken en filterslangen te fabriceren. Daarnaast leveren we RVS filterramen, vlakke of bolle RVS filters voor Y-strainers, geplisseerd gaas en is onbewerkt RVS gaas verkrijgbaar.

Alle verschijningsvormen voor droge filtratie waaronder zeefprocessen en vloeistoffiltratie kunnen met een RVS filter door ons worden verzorgt, zowel ter vervanging of reparatie van bestaande filters, als het ontwerpen van een nieuwe filteroplossing. Iedere maatvoering is mogelijk voor diameters tussen de 20mm en ruim 1 meter en hoogtes van 10mm tot 2 meter. De mogelijkheden van FW Products zijn vrijwel eindeloos en conform klantspecificaties, zowel per stuk als in serie.

Het meeste RVS gaas is AISI304, AISI316 en AISI316L. De meeste geperforeerde platen zijn AISI316 in verband met de beschikbaarheid. Op aanvraag gaan we graag de overige mogelijkheden na.

RVS filters zijn stevig en indien afgestemd op de procesgegevens vormvast bestand tegen de druk. Naast een lange levensduur is een RVS filter eenvoudig te reinigen en zodoende zeer kostenefficiënt.

De installatie is met name afhankelijk van de gekozen aansluiting. Het RVS filter kan los op de bodem of onderzijde staan, ingeklemd worden, geflensd worden vast gebout, op een gesloten kraag los in de installatie hangen, op het aangebrachte schroefdraad worden vastgedraaid of in of over een (geperforeerde) RVS buis worden geschoven.

Om (her)installatie en reiniging te vereenvoudigen kan het RVS filter worden uitgevoerd met een horizontaal of opstaand handvat, of worden uitgerust met hijsogen zodat deze getakeld kan worden.

Voor iedere vrijblijvende offerte of verstrekte opdracht hebben we de volgende gegevens nodig:

De filterfijnheid: in micronage (micron of mµ) of de millimeters van de gewenste gaten. De kleinste filterfijnheid te realiseren met RVS gaas is 0,001mm = 1 micron. De fijnste gaatjes in geperforeerde AISI 304 platen (van 1,25mm dik) zijn 400 mµ = gaatjes van 0,4mm met een ‘draad’ van 0,5mm. Bekijk de datasheet voor meer informatie met betrekking tot de doorlaatmogelijkheden van het gaas op RVS filterkorven.

Maatvoering: voor een cilindrisch RVS filter dient allereerst de diameter opgegeven te worden, van een RVS frame of vlak filter de afmetingen. Vervolgens is mede ivm de gewenste filtercapaciteit de lengte c.q. hoogte van het RVS filter op te geven. Ten behoeve van de juiste passing geldt voor alle maten dat duidelijk afgestemd moet worden of het de binnen- of buitenmaten betreft.

Vervolgens dienen we meer te weten over de aansluiting: veelvoorkomende uitvoeringen hebben een flens waarvan het gatenpatroon (dus de steekcirkel en diameter + aantal gaatjes) gespecificeerd kunnen worden naast de gewenste dikte en buitendiameter. Alternatieven zijn een gesloten kraag waarvan de dikte en buitendiameter opgegeven dienen te worden, schroefdraad (BSPP? NPT? Anders?), of het ontbreken van een aansluiting waardoor een rechte opening wordt gerealiseerd.

Aan het andere uiteinde kan een bodem worden aangebracht. Deze is desgewenst van hetzelfde materiaal als de wand dus een RVS gaas en/of geperforeerde plaat met dezelfde filterfijnheid, kan een gesloten RVS plaat zijn, of weggelaten worden zodat deze zijde een rechte opening heeft.

Een toelichting op het proces (medium, druk, etc.) helpt ons om te bepalen of het RVS filter stevig genoeg zal zijn voor de toepassing. Voor de levensduur kunnen RVS filterkorven met geperforeerde RVS plaat en/of ringen worden verstevigd. Ter verdere versteviging kunnen in de diameter aan beide uiteinden RVS asjes of kruizen worden aangebracht.

Optioneel: Een handvat kan a) volledig plat/horizontaal worden uitgevoerd, b) een extern opstaand handvat zijn of c) als kruis al dan niet met een hijs-oog optakeling faciliteren. Zeker in het geval van optie b) dienen aanvullende maten verstrekt te worden.

Tot slot is het raadzaam ten behoeve van een prijsstaffel de kwantiteit op te geven aangezien 1 stuk door de opstartkosten duurder is dan een (kleine) serie.

Voor alle aanvragen geldt dat een foto of tekening de meeste vragen opheldert.

Hoewel de term doorlaatpercentage voor zich spreekt kan het lastig zijn het percentage van het oppervlakte dat open is te berekenen.

Hoe hoger het doorlaatpercentage, des te minder ruimte tussen de gaatjes zit. Bij gaas betreft dit de draaddikte, bij perfoplaten is dit de steek. Ongeacht of het gaas of plaat betreft zal de filtermand relatief zwakker zijn dan wanneer een lagere doorlaat is gewenst.

Indien gemaakt van enkel RVS gaas, dus zonder deels blokkerende verstevigingsringen oid, is het doorlaatpercentage afhankelijk van het micronage en de draaddikte van het gekozen RVS gaas.

Enkele voorbeelden:

maaswijdtedraaddiktedoorlaatpercentage
0,93mm0,34mm54%
1,0mm0,63mm39%
6,35mm0,55mm84%

En enkele voorbeelden van geperforeerde RVS platen:

gaatjessteekdoorlaatpercentage
5mm8mmR8 T8 (rond)35%
8mm12mmR8 T12 (rond)40%
10mm12mmR10 T12 (rond)70%
10mm14mmC10 U14 (vierkant)51%

Indien benodigd ten behoeve van de drukval kan het gewenste doorlaatpercentage worden opgegeven zodat we een geschikte samenstelling van het RVS filter kunnen voorstellen.

Alle RVS filters van gaas met een maaswijdte kleiner dan 1,0mm hebben ten alle tijden een versteviging met perfoplaat en/of RVS steunringen nodig. Daarnaast kunnen de procesgegevens en het onderhoud aanleiding zijn om een verstevigd RVS filter in te willen of moeten zetten.

Standaard wordt voor RVS filterkorven met een geperforeerde plaat ter versteviging de lengtenaad met een overlap gelast (langsnaad gehecht) waardoor deze RVS filters niet volledig glad zijn rondom. Bij toepassingen zoals zeeftrommels of over en in elkaar schuivende filters kan dit hinderlijk zijn voor een optimaal functioneren. Desgewenst kan in plaats van een gelaste perfoplaat een geperforeerde RVS buis worden ingezet, of de lengtenaad met een puntlas zonder verdikkingen worden gerealiseerd.

Afhankelijk van de benodigde filterfijnheid kan een filterdoek worden ingezet, bijvoorbeeld gestikt tot een filterzak. Deze zijn echter minder goed reinigbaar, hebben een lagere levensduur en zijn goedkoper.

Desgewenst is nader maatwerk mogelijk om tot het gewenste eindresultaat te komen.