Filterslangen

Filterslangen, ook wel aangemerkt als ontstoffingsmouwen of filtermouwen, hebben een kleiner filtratie-oppervlakte dan filterkaarsen en filtratiecassettes. De afgescheiden stofdeeltjes hechten zich aan één zijde van het filtertextiel, waar het bij onderhoud eenvoudig te verwijderen is.

De meeste grote ontstoffingsinstallaties worden veelvuldig voorzien van filterslangen of filtermouwen. Gemonteerd op de divisieplaat vormen deze cilindrische filters de kern van het filtratieproces, waarbij het textiele filtermedium de ingeblazen lucht laat passeren en daaruit stof afvangt. FW Products levert filterslangen in een oneindig grote variatie aan uitvoeringen. Hieronder worden schematisch de meest voorkomende mogelijkheden weergegeven.

recht open

De meest eenvoudige uitvoering is ‘recht af’; een rechte, open uitvoering van de filterslang welke bij installatie om de filterkooi wordt dubbelgevouwen en middels een slangklem wordt vastgezet over de venturi aan de vuile zijde van de divisieplaat.

met viltkraag

De afdichting op de schone zijde van de divisieplaat wordt met een gestikte viltband gerealiseerd. Bijbehorende filterkoor is geflensd waarmee de kraag op de plaat wordt gedrukt. Diverse afmetingen mogelijk, meestal volstaat 22x12mm of 12x9mm.

ring of koord ingezoomd

Door een ring of koord in een zoom aan te brengen wordt de filterslang afgedicht aan de schone zijde van de divisieplaat. Dit is mogelijk is in iedere gewenstel lengte en diameter. Ringen, van RVS of staal bieden de meeste zekerheid tegen doorvallen bij installatie.

met snapkraag

Voorzien van een ingenaaide verenstalen band en een profielband. De snapkraag is daarmee dubbel waar de divisieplaat tussen valt. Deze afdichting wordt voornamelijk op de kopse zijde van het gat in de plaat gerealiseerd.

viltkraag met snapring

Dit is de combinatie tussen een viltkraag en een snapkraag. De afdichting vindt hoofdzakelijk plaats op de schone zijde van de divisieplaat door de ingebrachte kooi.

dubbele viltkraag met snapring

Als variatie op de snapkraag is het mogelijk om in plaats daarvan een profielband in te stikken en op de buitenzijde een dubbele viltband aan te brengen.

met haakse flens

Een stoffen haakse flens kan op klantspecificatie van wilt, weefsel of rubber worden gemaakt. Hiermee wordt de schone zijde van de divisieplaat afgedicht.

met ingezoomde rubber pees

Om afdichting op de schone kant van de divisieplaat te bewerkstelligen, kan een tunnelzoom worden gelegd met een ingestikte sponsrubber of volrubber pees.

met verstevigingsringen

Bij het ontbreken van een filterkooi worden verstevigingsringen vast gestikt om de vorm van de filterslang te behouden.

Ook met betrekking tot de bodemafwerking zijn de mogelijkheden groot. Hieronder staan visueel de meest gebruikelijke oplossingen weergegeven.

Open bodem

Gesloten ronde bodem

Bodem met beschermmanchet

met een bevestigingshaak

Platte gestikte bodem

Platte bodem met een lus

Toepassingen

Filterslangen kunnen worden gebruikt voor asfalt, cement en beton installaties, hout, meubel- en metaalbewerking, farmaceutische industrie, voedingsmiddelen, chemie en verbrandingsprocessen.

Materialen

Voor de productie van onze grote verscheidenheid aan filters, maakt FW Products gebruik van natuurlijke en synthetische textiel. Natuurlijke vezels als kokos en katoen waren lang de voornaamste grondstof voor filtertextiel en worden vandaag de dag ingezet voor verschillende doeleinden. Kunststofvezels maken echter een opmars vanwege de kenmerkende eigenschappen die hieraan worden toegevoegd. Zodoende wordt materiaalkeuze steeds belangrijker voor een optimale filtratie. In de aanhoudend groeiende mogelijkheden staat FW Products vrijblijvend ter beschikking om vanuit onze ervaring maatwerk te bieden voor iedere toepassing. Met de meest voorkomende filtermaterialen op voorraad zijn korte levertijden mogelijk.

De belangrijkste criteria om een optimaal filtermedium samen te stellen zijn:

a) de temperatuur. De continue werktemperatuur en kortstondige piektemperatuur waartegen een materiaal bestand is.

b) de vochtigheid. Hiervoor zijn materialen zoals Polyacryl en Polyphenyl sulfide vezels veel minder gevoelig. Hydrolyse is verkort het uiteenvallen van kunststoffen die onvoldoende tegen vocht bestand zijn.

c) chemische samenstelling. De materiaalkeuze wordt gemaakt op basis van a) en b), samengevat in onderstaande tabel.

De mappenfilters, filterenveloppen, filterzakken, filterslangen en radiaalfilters worden onder meer vervaardigd van:

Andere materialen ten behoeve van bijvoorbeeld antistatische eigenschappen of een foodgrade toepassing op aanvraag. Hieronder worden de materialen stuk voor stuk kort nader toegelicht (in het Engels, opklikbaar):