Cleanroom Robothoezen

Cleanroom robothoes

Materiaal: multifilament Polyesterweefsel van cleanroom kwaliteit, dus geen loslatende vezels.

Eigenschappen: 0,26mm dun flexibel doek voor 140˚C continue en pieken tot 150˚C.

Toepassingen: Stofafdekking zonder waterdichtheidseisen. Ter afscherming van robots in een stofvrije omgeving: farmacie, printplaatjes, chips, ICT, etc.

Klik op de link om de datasheet van het afgebeelde materiaal te bekijken.

Cleanroom materialen

Cleanrooms worden internationaal genormeerd volgens ISO 1 tot en met ISO 8, waarbij ISO 7 en 8 het meeste voorkomen. Deze classificaties betreffen de mate waarin de lucht in de cleanroom circuleert en wordt gefilterd, zie voor meer informatie (in het Engels) bijvoorbeeld:

linkedin.com/understanding-cleanroom-classifications-iso-8-7-6-5-charles-lipeles

Voor cleanrooms bestaat er helaas geen classificatie die gecertificeerd is in onze materiaaldatasheets waaruit blijkt dat doeken bijzonder geschikt zijn voor dit doel. Er is naar ons weten (nog?) geen technisch textiel welke getest en/of gecertificeerd is volgens een ISO-norm of andere erkende standaard.

In het geval van confectie met technisch textiel is het belangrijkste dat het geselecteerde doek geen vezels loslaat als gevolg van mechanische belastingen zoals flexibele bewegingen, expansies of trillingen. Wij passen daartoe meestal materialen toe met multifilament vezels in plaats van gestapelde monofilament vezels. Van multifilament doeken komen geen deeltjes los waardoor deze uitstekend geschikt zijn voor cleanrooms.

Vanuit onze jarenlange ervaring hebben wij verschillende materialen tot onze beschikking welke (ongecertificeerd) in de praktijk uitstekend functioneren in cleanrooms. Het gaat dan primair om doeken welke schoon blijven, makkelijk reinigbaar zijn met een glad oppervlakte, welke bij fysiek contact met het medium geen stof of vezels loslaten.

Sommige klanten passen een FDA-voedselveilig materiaal toe, omdat dit een internationale norm is die is gespecificeerd voor een verscheidenheid aan materialen die niet verkruimelen of microdeeltjes op het medium achterlaten. 104054 is bijvoorbeeld een soepel doch stevig gewoven Polyester PVC doek conform FDA foodgrade waar veel afschermingshoezen van worden geconfecteerd. Een gedetailleerder beeld van dergelijke voedingsmiddelengeschikte doeken wordt separaat weergegeven bij de voorbeeldproducten zoals bijvoorbeeld voedingsmiddelengeschikte manchetten en vouwbalgen.

Enkele andere voorbeelden van veelzijdig toegepaste cleanroom materialen zijn:
  • Van PP vlies fabriceren wij o.a. beschermende werkkleding en robothoezen. Dit is een non-woven doek dus geheel glad, iets luchtdoorlatend en als basismateriaal een stuk goedkoper dan het PES doek.
  • Het witte vlam vertragende (FR) 160 grams Polyesterdoek met een PU coating heeft eveneens de gewenste weefstructuur voor toepassing in cleanrooms. Het is glad en door de coating op één zijde in hoge mate vocht- en vuilwerend. De fabrikant van het onbewerkte materiaal geeft aan dat dit naast de Fire classes BS5438, NF P92-503, DIN 4102, BS 7837, M2 en B1, voldoet aan o.a. de volgende normeringen: EC 1935/2004, EC 10/2011, FDA (CFR 177), ISO 9001, GMP fabrication in white room.
  • Het veelvuldig toegepaste Platilon combineert antistatische eigenschappen met FDA voedingsmiddelengeschiktheid. Ondanks het ontbreken van een steunweefsel is dit transparante doek toch bijzonder sterk en bovendien heel soepel. Platilon is rekbaar vergelijkbaar met rubbersoorten en laat zich naast stikken uitstekend thermisch lassen.
  • Hypalon in zwart/grijs of wit is tegen contact slijtage het meest duurzame doek in ons assortiment, bij goede passing op maat stelt dit materiaal de langst mogelijke levensduur in het vooruitzicht. Als modernere upgrade van PVC doeken heeft Hypalon betere eigenschappen waaronder zoutwater, ozon- en UV-bestendigheid, chemisch bestendig, gasdicht, tot 150°C inzetbaar.  Doordat het slijtvast, mechanisch sterk en langdurig soepel doek is wordt Hypalon in wit of zwart veelvuldig door ons toegepast ten behoeve van cleanrooms. Een verdere uitwerking van dit materiaal gedetailleerder beeld van Hypalon toepassingen wordt separaat geschetst bij voorbeeldproducten zoals o.a. duurzame beschermhoezen, flexibele verbindingen en schaartafelafschermingen.
Nog enkele veelvuldig gebruikte cleanroom materialen:

Andere materialen en mogelijkheden op aanvraag.