RVS PTFE flensbeschermers wormschroef

Een hermetische afdichting wordt geboden door AISI304 (1.4301) flensbeschermers van 0,38mm dikke verenstaal voorzien van een 5mm dikke Teflon® PTFE binnenlaag. Deze RVS flensbeschermers van 30mm hoog worden passend gesloten dmv een wormschroef klemband.

Eigenschappen: bestendig van -269°C tot +270°C met pieken tot 300°C. Door verwijdering van de binnenvoering sluit de flensbeschermer minder nauw en is deze volledig bestand tegen 600°C volcontinu.

Toepassingen: bescherming van personeel en apparatuur, voorkomen en anders opvangen van lekkages in de industrie en petrochemie.

Bekijk hier de datasheet van de PTFE binnenlaag.

Veelgestelde vragen

Flensbeschermers worden geïnstalleerd op flensaansluitingen om het eventueel lekken van de pakkingen op te vangen. In de chemie bieden flensbeschermers zodoende personeelsbeveiliging en lekkage-opvang waardoor aan hogere veiligheidsnormen wordt voldaan. Ons assortiment externe flensbeschermers is geschikt voor hoge temperaturen en/of druk.

Flensbeschermers bieden een economische oplossing voor in potentie dure problemen. De levensduur van installaties wordt nadrukkelijk verlengd door deze te beschermen tegen weersinvloeden dus corrosie en om verdere schade aan personeel en de omgeving te vermijden. Bij een hoge leidingdruk (> 1 bar) kunnen roestwater of agressief bijtende stoffen zoals alkaliën en zuren gaan lekken zonder flensbescherming.

Het grootste gevaar is een spray-out waarbij vloeistof of gas door de druk meters weg wordt gespoten. Om extern waar te nemen of een lekkage optreedt kunnen onze flensbeschermers desgewenst worden voorzien van een indicatiestrip welke bij bepaalde chemicaliën van kleur veranderd.

FW Products levert zowel trekkoord flensbeschermers van bijvoorbeeld PTFE tevens voorzien van klittenband ter installatie, transparante kunststof flensbeschermers en verschillende RVS flensbeschermers met een sluitende inlage. Alle flensbeschermers hebben een waterdichte binnenzijde, en een vuil- en vochtwerende buitenkant voor slijtvaste prestaties.

Enkele veelvoorkomende materialen waarvan stoffen flensbeschermers met een trekkoord en klittenband worden gemaakt, zijn:

Polyesterdoek met een coating van PVC welke voedingsmiddelgeschikt is en bestand tegen temperaturen van -30°C tot 70°C continue.

Cleanroom EPDM wat bestand is tegen o.a. zuren, chemicaliën, UV- en weersbestendig en voor temperaturen tot 120°C continu.

Antistatisch PTFE voor een hoge chemische belasting en temperaturen tot 260°C continu.

Alle materialen hebben een hoge treksterkte, zijn glad met weinig aanhechting of frictie en goed te reinigen. Maatwerk, andere materialen en meerlaagse oplossingen zijn op aanvraag mogelijk.

FEP Teflon® is een non-poreus PTFE met FDA foodgrade. Zeer transparant met een UV-doorlaatbaarheid van 97% en zichtbare straling tot 99,9% waardoor eventuele lekkages snel zijn te detecteren, terwijl het medium met de ingebouwde nippel kan worden afgevoerd. UV- en weersbestendig materiaal met een uitstekende chemische bestendigheid en vormvast van -200 tot 204°C. Snel leverbaar in veel maten van DN10 t/m DN200.

PFA Teflon® is eveneens langdurig vormvast en bestand tegen vrijwel alle chemicaliën en oplosmiddelen. Tegen hogere temperaturen van 250°C continue bestand, van zeer buigzaam fluorpolymeer waardoor deze transparante flensbeschermers een langere levensduur hebben.

RVS flensbeschermers dichten hermetisch af met een Teflon® PTFE binnenlaag en een wormschroef klemband. Naast maatwerk biedt FW Products de AISI 304 of AISI 316 flensbeschermers in de gestandaardiseerde maten DN10 t/m DN800 (PN6 – PN40), NPS ½” – 48” (ASME/ANSI) en ASA 150 t/m ASA 2500. De zachte 5mm dikke PTFE band aan de binnenzijde is continue bestand tegen -269°C tot +270°C met pieken tot 300°C.

Tegen meerprijs worden de RVS flensbeschermers naast een wormschroef eveneens voorzien van een opgelaste snelsluiting. Deze tweedelige flensbeschermers worden eenmalig dmv de 8mm buitenzeskant exact afgesteld qua diameter en zijn vervolgens nog eenvoudiger te (de-)monteren.

Desgewenst leveren we RVS flensbeschermers zonder binnenvoering welke volledig bestand zijn tegen 600°C volcontinu.

Doorgaans zijn flenzen genormeerd waarbij DIN, ASME/ANSI en ASA de meest voorkomende flensmaten zijn. Alle flensbeschermers in onze webshop zijn erop berekend ruim rondom de buitendiameter van de flenzen te passen en kunnen vervolgens strakker worden bevestigd.

Naast de juiste binnendiameter van de flensbeschermer is mogelijk de hoogte van belang. RVS flensbeschermers sluiten enkel de pakkingen tussen de flensverbindingen af, de kunststof flensbeschermers hebben gestandaardiseerde maten dus indien men tevens de onder en bovenzijde van de flensverbinding in wil kunnen pakken dient bijvoorbeeld een PTFE flensbeschermer met extra hoogte gekozen te worden. Maatwerk is mogelijk dus deze kan worden opgegeven.

Bij de verschillende types flensbeschermers staat hierboven reeds kort hoe deze doorgaans geïnstalleerd worden middels klembanden, klittenband en/of koorden.

Aangezien deze preventieve items in alle vormen en iedere opstelling naar specificatie leverbaar zijn, is het ook mogelijk de flensbeschermers uit te rusten met een rits in de lengte, drukknopen of een gatenpatroon voor een geboute flensaansluiting. De wijze van installatie heeft gevolgen voor de technische eigenschappen van de flensbeschermer zoals waterdichtheid, druk- en temperatuurbestendigheid, etc.

FW Products biedt voor al haar producten desgewenst maatwerk, zowel per stuk als in serie. Afmetingen kunnen zo klantspecifiek worden opgegeven, evenals de vereiste chemische bestendigheid, temperaturen en bevestigingsmethode.