Flensbeschermers

Het aanbod

Om lekkage bij flensverbindingen te voorkomen en personeel en omgeving te beschermen biedt ons assortiment naast afdichtingen externe flensbeschermers geschikt voor hoge temperaturen en/of druk. Deze preventieve items zijn eenvoudig te installeren middels klembanden, klittenband en/of koorden, herbruikbaar en in alle vormen en iedere opstelling naar specificatie leverbaar.

Flensbeschermers bieden een economische oplossing voor potentieel dure problemen. De levensduur van installaties wordt nadrukkelijk verlengd door deze te beschermen tegen corrosie, weersinvloeden en om verdere schade aan de omgeving te vermijden. Roestwater of agressief bijtende stoffen zoals alkaliën of zuren kunnen door een hogere druk (> 1bar) zonder flensbescherming lekken.

Het grootste gevaar is een spray-out waarbij vloeistof of gas meters weg wordt gespoten. Om extern waar te nemen dat een lekkage optreedt, kunnen onze flensbeschermers worden voorzien van een indicatieweefsel dat bij bepaalde chemicaliën van kleur veranderd. Zie de overzichtstabel.

Enkele voorbeelden van veelvoorkomende flensbeschermers:

Polyester flensbeschermers

Een veelvoudig toegepast technisch textiel zijn de kostenefficiënte 240 grams polyesterdoeken met een waterdicht gecoate binnenzijde, en een vuil- en vochtwerende buitenkant voor slijtvaste prestaties. Deze PES flensbeschermers kunnen bijvoorbeeld uitgevoerd worden in zwart, rood of fluor oranje, zie de betreffende materiaaldatasheets voor aanvullende informatie.

LEES VERDER

PTFE flensbeschermers

Een alternatief voor PVC om lekkages tegen te gaan en anders op te vangen zijn PTFE flensbeschermers van 0,5mm dik, flexibel PTFE CrossFilm®. Eveneens uitgerust met klittenband en een 6mm dik trekkoord ter bevestiging om de buitenkant van vastgeboute flenzen, hebben deze PTFE flensbeschermers standaard een hoogte van 120mm en meer op aanvraag.

PTFE flensbeschermers zijn bestendig tot +316°C met uitstekende treksterkte in alle richtingen waardoor scheuren onwaarschijnlijk zijn. Van 100% PTFE is CrossFilm® daarnaast goed bestand tegen chemicaliën indien benodigd.

LEES VERDER

Kunststof FEP en PFA Teflon® flensbeschermers

FEP Teflon® is een recenter ontwikkeld non-poreus PTFE met foodgrade (FDA) en een hoge transparantie (UV-doorlaatbaarheid van 97% en zichtbare straling tot 99,9%). Hierdoor is de lekkage snel te detecteren, terwijl het medium dmv de ingebouwde nippel wordt afgevoerd.

Dit UV- en weersbestendige materiaal is door de uitstekende chemische bestendigheid en hoge temperatuur toepassing (vormvast van -200 tot 204°C) met afstand de beste keuze voor een gestandaardiseerde flensbeschermer – welke om deze reden in veel maten van DN10 t/m DN200 voorradig is.

PFA Teflon® is eveneens langdurig vormvast bestand tegen vrijwel alle chemicaliën en oplosmiddelen en is verbeterd tbv de hogere temperatuurbestendigheid (tot 250°C constant) en verlengde levensduur doordat dit fluorpolymeer 100 keer buigzamer is.

LEES VERDER

RVS flensbeschermers met PTFE Teflon® voering wormschroef

Een hermetische afdichting wordt geboden door RVS flensbeschermers met een Teflon® PTFE binnenlaag en een wormschroef klemband. Naast maatwerk biedt FW Products de AISI 304 of AISI 316 flensbeschermers in de gestandaardiseerde maten DN10 t/m DN800 (PN6 – PN40), NPS ½” – 48” (ASME/ANSI) en ASA 150 t/m ASA 2500. Leverbaar volgens ABS, EPA, FM Global, MSHA, OSHA en SOLAS veiligheidsnormen.

Bestendig van -269°C tot +270°C met pieken tot 300°C. De eveneens leverbare uitvoering zonder binnenvoering is volledig bestand tegen 600°C volcontinu.

LEES VERDER

RVS flensbeschermers met PTFE Teflon® voering snelsluiting

Een eveneens hermetische afdichting wordt geboden door RVS flensbeschermers met een Teflon® PTFE binnenlaag, een wormschroef klemband vergelijkbaar met bovenstaande uitvoering én een opgelaste snelsluiting. Deze tweedelige flensbeschermers worden eenmalig dmv de 8mm buitenzeskant exact qua diameter afgesteld op de toepassing en zijn vervolgens nog eenvoudiger te (de-)monteren dankzij de opgelaste catchplate.

Naast maatwerk biedt FW Products ook deze AISI 304 of AISI 316 flensbeschermers in de gestandaardiseerde maten DN10 t/m DN800 (PN6 – PN40), NPS ½” – 48” (ASME/ANSI) en ASA 150 t/m ASA 2500. Alle RVS flensbeschermers zijn leverbaar volgens ABS, EPA, FM Global, MSHA, OSHA en SOLAS veiligheidsnormen.

De zachte PTFE binnenlaag is bestendig van -269°C tot +270°C met pieken tot 300°C. De eveneens leverbare uitvoering zonder binnenvoering is volledig bestand tegen volcontinu 600°C.

LEES VERDER

Ter voorkoming van schade door lekkage levert FW Products naast flensbeschermers eveneens opvangbakken en -zeilen, olieschermen en afsluitertassen naar specificatie.

Downloads   downloadPDF

Veelgestelde vragen

Flensbeschermers worden geïnstalleerd op flensaansluitingen om het eventueel lekken van de pakkingen op te vangen. In de chemie bieden flensbeschermers zodoende personeelsbeveiliging en lekkage-opvang waardoor aan hogere veiligheidsnormen wordt voldaan. Ons assortiment externe flensbeschermers is geschikt voor hoge temperaturen en/of druk.

Flensbeschermers bieden een economische oplossing voor in potentie dure problemen. De levensduur van installaties wordt nadrukkelijk verlengd door deze te beschermen tegen weersinvloeden dus corrosie en om verdere schade aan personeel en de omgeving te vermijden. Bij een hoge leidingdruk (> 1 bar) kunnen roestwater of agressief bijtende stoffen zoals alkaliën en zuren gaan lekken zonder flensbescherming.

Het grootste gevaar is een spray-out waarbij vloeistof of gas door de druk meters weg wordt gespoten. Om extern waar te nemen of een lekkage optreedt kunnen onze flensbeschermers desgewenst worden voorzien van een indicatiestrip welke bij bepaalde chemicaliën van kleur veranderd.

FW Products levert zowel trekkoord flensbeschermers van bijvoorbeeld PTFE tevens voorzien van klittenband ter installatie, transparante kunststof flensbeschermers en verschillende RVS flensbeschermers met een sluitende inlage. Alle flensbeschermers hebben een waterdichte binnenzijde, en een vuil- en vochtwerende buitenkant voor slijtvaste prestaties.

Enkele veelvoorkomende materialen waarvan stoffen flensbeschermers met een trekkoord en klittenband worden gemaakt, zijn:

Polyesterdoek met een coating van PVC welke voedingsmiddelgeschikt is en bestand tegen temperaturen van -30°C tot 70°C continue.

Cleanroom EPDM wat bestand is tegen o.a. zuren, chemicaliën, UV- en weersbestendig en voor temperaturen tot 120°C continu.

Antistatisch PTFE voor een hoge chemische belasting en temperaturen tot 260°C continu.

Alle materialen hebben een hoge treksterkte, zijn glad met weinig aanhechting of frictie en goed te reinigen. Maatwerk, andere materialen en meerlaagse oplossingen zijn op aanvraag mogelijk.

FEP Teflon® is een non-poreus PTFE met FDA foodgrade. Zeer transparant met een UV-doorlaatbaarheid van 97% en zichtbare straling tot 99,9% waardoor eventuele lekkages snel zijn te detecteren, terwijl het medium met de ingebouwde nippel kan worden afgevoerd. UV- en weersbestendig materiaal met een uitstekende chemische bestendigheid en vormvast van -200 tot 204°C. Snel leverbaar in veel maten van DN10 t/m DN200.

PFA Teflon® is eveneens langdurig vormvast en bestand tegen vrijwel alle chemicaliën en oplosmiddelen. Tegen hogere temperaturen van 250°C continue bestand, van zeer buigzaam fluorpolymeer waardoor deze transparante flensbeschermers een langere levensduur hebben.

RVS flensbeschermers dichten hermetisch af met een Teflon® PTFE binnenlaag en een wormschroef klemband. Naast maatwerk biedt FW Products de AISI 304 of AISI 316 flensbeschermers in de gestandaardiseerde maten DN10 t/m DN800 (PN6 – PN40), NPS ½” – 48” (ASME/ANSI) en ASA 150 t/m ASA 2500. De zachte 5mm dikke PTFE band aan de binnenzijde is continue bestand tegen -269°C tot +270°C met pieken tot 300°C.

Tegen meerprijs worden de RVS flensbeschermers naast een wormschroef eveneens voorzien van een opgelaste snelsluiting. Deze tweedelige flensbeschermers worden eenmalig dmv de 8mm buitenzeskant exact afgesteld qua diameter en zijn vervolgens nog eenvoudiger te (de-)monteren.

Desgewenst leveren we RVS flensbeschermers zonder binnenvoering welke volledig bestand zijn tegen 600°C volcontinu.

Doorgaans zijn flenzen genormeerd waarbij DIN, ASME/ANSI en ASA de meest voorkomende flensmaten zijn. Alle flensbeschermers in onze webshop zijn erop berekend ruim rondom de buitendiameter van de flenzen te passen en kunnen vervolgens strakker worden bevestigd.

Naast de juiste binnendiameter van de flensbeschermer is mogelijk de hoogte van belang. RVS flensbeschermers sluiten enkel de pakkingen tussen de flensverbindingen af, de kunststof flensbeschermers hebben gestandaardiseerde maten dus indien men tevens de onder en bovenzijde van de flensverbinding in wil kunnen pakken dient bijvoorbeeld een PTFE flensbeschermer met extra hoogte gekozen te worden. Maatwerk is mogelijk dus deze kan worden opgegeven.

Bij de verschillende types flensbeschermers staat hierboven reeds kort hoe deze doorgaans geïnstalleerd worden middels klembanden, klittenband en/of koorden.

Aangezien deze preventieve items in alle vormen en iedere opstelling naar specificatie leverbaar zijn, is het ook mogelijk de flensbeschermers uit te rusten met een rits in de lengte, drukknopen of een gatenpatroon voor een geboute flensaansluiting. De wijze van installatie heeft gevolgen voor de technische eigenschappen van de flensbeschermer zoals waterdichtheid, druk- en temperatuurbestendigheid, etc.

FW Products biedt voor al haar producten desgewenst maatwerk, zowel per stuk als in serie. Afmetingen kunnen zo klantspecifiek worden opgegeven, evenals de vereiste chemische bestendigheid, temperaturen en bevestigingsmethode.