Schaartafel afschermingen

Het aanbod

Voor ieder bewegend apparaat staat FW Products klaar om een flexibel scherm of afschermhoes naar klantspecificaties en -vereisten te ontwikkelen. Schaartafel afschermingen worden zowel per stuk als in serie gerealiseerd voor iedere maat en toepassing. In hydraulische installaties en aan de onderzijde van schaartafels en -liften dienen apparatuur en gebruikers beschermd te worden. Hiervoor leveren wij gecontroleerd in- en uitschuivende harmonica afschermhoezen voor mechanische installaties met o.a. toepassingen in de agrarische sector, automotive en chemische industrie.

Voor iedere mechanisch belast proces beschikt FW Products over de materialen en kennis om machines, gebruikers en omgeving af te schermen van stof, scherven, splinters, hogere temperaturen, chemische stoffen, (las)spetters, etc. Maatwerk leidt tot een verdere verhoging van de levensduur van onze schaartafel afschermingshoezen.

Opties

Voor het bieden van personeelsbescherming bij bewegende delen kunnen de vouwen waarmee de benodigde bewegingen gecontroleerd worden gemaakt aan de binnenzijde worden verstevigd met kunststofplaatjes zodat er geen vingers in de installatie klem kunnen zitten. Indien benodigd worden tevens afstandhouders toegepast om de axiale bewegingen gelijkmatig te verdelen ten behoeve van een langere levensduur.

Uitgelicht

Wanneer naast een flexibele afscherming tegen vuil, vocht, weersinvloeden en reguliere temperaturen als personeelsbescherming geen speciale eisen aan de schaartafelafscherming worden gesteld, wordt veelvuldig het bovenstaand afgebeelde PVC doek toegepast met intern 1mm dikke HDPE verstevigingskaders om indrukken en/of doorhangen verder te voorkomen.

De vouwbreedte van de afscherming is aan alle zijden bij voorkeur gelijk en tenminste 20mm breed, liefst 40mm of nog meer. Des te meer ruimte (buitenmaten -/- binnenmaten) er voor ongehinderde expansies is, des te minder vouwen zijn benodigd om de maximale lengte c.q. de slag te realiseren. Dit drukt de prijs noemenswaardig omdat arbeid de grootste kostenpost vormt.

Het is ten alle tijden ons streven om de harmonicabalg volledig onder de schaartafel te houden om het risico op aanstoten te verminderen, wat mede afhankelijk is van de benodigde minimale en maximale lengtes/hoogtes en of er in de toepassing voldoende ruimte is voor het ingeschoven pakket.

Naast verschillende bevestigingsmethoden zoals een gatenpatroon ten behoeve van contraflensplaten, ritsen, klittenband, drukknopen, trekkoorden en/of klembanden, kan desgewenst de schaartafelafscherming geheel deelbaar worden aangeleverd om de (de)montage van de afscherming te vergemakkelijken. (Her)sluiting op locatie van de harmonicabalg met ritsen, drukknopen, gespjes en/of klittenband. Bij voorkeur wordt op maat conform specificaties een gesloten, eindloze balg gerealiseerd voor het fraaiste eindresultaat.

Naast vierkant of rechthoekig is het eveneens mogelijk een vlakke of U-vormige schaartafelafscherming te realiseren. Zie lamellenbalgen voor meer verschijningsvormen.

Veel voorkomende materialen

Overige materialen op aanvraag, waaronder verschillende soorten rubber, PVC en diverse weefsels met coating.

GERELATEERDE PRODUCTEN

Veelgestelde vragen

Ronde, rechthoekige, vierkante en platte schaartafelafschermingen worden horizontaal of verticaal, eventueel dwars ingezet ter bescherming van bewegende machinedelen. Schaartafelafschermingen zijn flexibele afschermingen op mechanisch bewegende installaties, die gecontroleerd in- en uitschuivend zowel het binnenwerk van apparatuur beschermen als personeelsbescherming bieden. Afhankelijk van het proces en de daarop afgestemde materiaalkeuze zijn onze schaartafelafschermingen UV- en weersbestendig, houden bewegende machinedelen zoals hydrauliek stofvrij en zorgen voor hitte-afscherming, ook bij hoge temperaturen zoals stralingshitte. Bewegende delen van de installatie worden bijvoorbeeld beschermt tegen condensvorming, vuil en vocht, lasvonken, chemische belasting, etc.

Primair dient een schaartafelafscherming beknelling van ledematen te voorkomen. Als een harmonica bieden schaartafelafschermingen over verschillende lengtes c.q. hoogtes een stevige aanraakbeveiliging en daarmee een veilige werkomgeving.

Zoals al onze afschermingen worden ze naar klantwens ontworpen en gefabriceerd; afgestemd op de toepassing, beschikbare ruimte en bevestigingsmogelijkheden zoals geflensd, voorzien van drukknopen of aan weerszijden bevestigd met klittenband.

Meer dan een afschermingsmanchet biedt een schaartafelafscherming door de harmonicastructuur met verschillende vouwen rondom een compacte afscherming voor grotere, gecontroleerde expansies. Bewegende onderdelen met een hoge mechanische belasting worden duurzamer afgeschermd door op de reeds aangebrachte vouwen gecontroleerd in te schuiven. De kans op het dichtklappen van de afscherming wordt verder verminderd door optionele kunststof verstevigingsplaatjes in de vouwen aan te brengen, middels afstandhouders en/of geleidingskabels.

Schaartafelafschermingen worden gestikt en/of gelijmd van ronde, vierkante of rechthoekige schijven of rechte stroken van het gekozen materiaal. Om en om wordt de binnen of de buitendiameters hiervan aan elkaar gestikt en/of gelijmd tot een harmonicabalg. Aan beide uiteinden is een aansluiting ten behoeve van de bevestiging voorzien. Alternatief worden vouwen in het doek aangebracht door middel van hitte (instrijken) of gedeeltelijke insnijding zodat over de volledige breedte of rondom een gecontroleerde expansie mogelijk is.

Enkele voorbeelden van materialen voor de buitenmantel van een schaartafelafscherming met verschillende eigenschappen en bestendigheden:

100% Polyesterdoek met PVC coating is voedingsmiddelgeschikt en bestand tegen temperaturen van -30°C tot 70°C continu. Hoge treksterkte, materiaal is glad met weinig aanhechting en frictie.

EPDM is bestand tegen o.a. zuren, chemicaliën en temperaturen tot 120°C continu. UV- en weersbestendig, cleanroom geschikt.

Glasvezeldoek met tweezijdige rood siliconen coating is bestand tegen o.a. olie, schimmels, chemie en temperaturen tot 240°C continu. UV- en weersbestendig.

Glasvezeldoek met PTFE, bestand tegen hoge chemische belasting en temperaturen tot 260°C continu. Hoge treksterkte, materiaal is glad met weinig aanhechting en frictie. Antistatisch.

Voor andere klantspecificaties beschikken we over een grote verscheidenheid aan materialen, zowel op voorraad als snel van onze toeleveranciers te betrekken.

Schaartafelafschermingen worden doorgaans enkellaags gemaakt om tot een zeer compact in te schuiven afscherming te komen. De ratio tussen de minimale en maximale lengte kan op deze wijze maximaal 1:10 bedragen. Om en om wordt de binnen of de buitenzijde van het voorgesneden doek aan elkaar gelijmd tot een harmonicabalg welke lucht- en waterdicht is tot 0,5 bar.

Ook een dubbellaagse uitvoering om extra temperatuurafbouw te realiseren waarmee warmteverlies wordt voorkomen is mogelijk.

Aangezien de voornaamste functie van schaartafelafschermingen het bieden van aanraakbeveiliging voor personeel is, worden de vouwen vaak verstevigd door het aanbrengen van kunststof plaatjes aan de binnenzijde. De ratio tussen de minimale en maximale lengte ligt dan door de dikkere schijven op maximaal 1:7. Een kunststof versteviging van iedere vouw is doorgaans raadzaam indien de afscherming ook de vingers van personeel dient te beschermen tegen doordrukken bij aanraking. Ook zonder verstevigingsplaatjes kan de schaartafelafscherming dankzij het gekozen materiaal reeds stijf genoeg zijn om personeelsbeveiliging te bieden en doorhangen van de constructie te voorkomen.

Welke schaartafelafscherming het beste geschikt is, is voornamelijk afhankelijk van de toepassing. Zo kunnen afschermingen tegen enkel vuil en vocht dunner worden uitgevoerd dan wanneer het personeelsbescherming betreft. Ook het proces speelt hierbij een grote rol, zoals chemische belasting, een hogere temperatuurbestendigheid, waterdicht, antistatisch, gecertificeerd voedingsmiddelengeschikt of toegerust voor cleanroomtoepassingen.

De brede verscheidenheid aan schaartafelafschermingen komt door verschillende materialen, bevestigingsmethoden en opties zoals verstevigingsplaatjes van kunststof en afstandhouders voor gecontroleerde bewegingen bij grotere maten.

Doorgaans worden schaartafelafschermingen gestikt en/of gelijmd conform klantspecificaties. Alle binnenmaten groter dan 35mm zijn mogelijk mits er voldoende ruimte in de toepassing is qua buitendiameter, zowel per stuk als in serie.

Andere vormen schaartafelafschermingen worden thermisch gelast van:

Zwart polyamide met kunsthars bewerking en met PVC versteviging. Verlijmd. Ter afscherming tegen droog stof en vuil bij toepassingen van -30°C tot 90°C.

Buitendoek van PVC gecoat polyamide, verlijmd met PU en bestand tegen o.a. water, oliën en koelvloeistoffen tussen de -30°C en 100°C. Voor een hogere mechanische belasting en/of snelheden tot 120 meter/minuut wordt dit buitendoek van PVC gecoat polyamide verlijmd met PU en voorzien van een binnenwerk.

Met een buitenwerk van PU gecoat polyamide heeft de schaartafelafscherming verbeterde temperatuurprestaties tussen -40°C en 130°C.

Rubber gecoat polyamide met PVC versteviging en PU verlijming is uitstekend bestand tegen oplossingsmiddelen voor een toepassing tot max. 140°C.

Gealuminiseerd kevlar-doek voor temperaturen tot max. 400°C is zelfdovend en olie- en oplossingsmiddelenbestendig.

Voor een hogere temperatuurbestendigheid van de thermisch gelaste schaartafelafschermingen, bijvoorbeeld tegen lasvonken >900°C, worden zwenkende of vaste RVS koelribben op de schaartafelafschermingen ingezet. Voor een compactere afscherming zwenken de RVS ribben tot 90 graden naar buiten. Om de kans op tussendoor vallende vonken te beperken schuiven de vaste vinnen over elkaar.

Voor iedere schaartafelafscherming is de beschikbare ruimte belangrijk. Aan de binnenzijde dient voldoende ruimte te zijn om niet in contact te komen met de bewegende delen. Ook de buitendiameter is van belang. In de installatie dient er ten alle tijden voldoende ruimte te zijn voor de slag waarmee de schaartafelafscherming de bewegende onderdelen afschermt. Des te dieper de vouwen (dus bredere stroken materiaal), des te compacter kan de schaartafelafscherming inschuiven. Bij voorkeur is de breedte van iedere vouw tenminste 40mm om tot een compacte, kostenefficiënte afscherming te komen. Dit kan echter smaller uitgevoerd worden wanneer de toepassing daarom vraagt.

Een schaartafelafscherming die te kort is kan eenvoudig scheuren door een te hoge mechanische belasting. Extra lengte dus een grotere maximale lengte is dan benodigd voor de slag en ten alle tijden aan te raden. Een te lange schaartafelafscherming kan echter bij het inschuiven in de verdrukking eveneens worden beschadigd. Houdt dus de minimale en maximale lengtes waarvoor ruimte in de installatie is in de gaten. De ratio hiertussen bepalen we graag in nader overleg alvorens tot een vrijblijvende offerte te komen.

De minimale lengte, maximale lengte en slag van een schaartafelafscherming zijn allereerst afhankelijk van de beschikbare ruimte ten behoeve van de binnen- en buitenmaten. Des te breder de vouwen uitgevoerd kunnen worden des te hoger de ratio tussen de minimale en maximale lengtes.

De slag is het verschil tussen de minimale en maximale lengtes en daarnaast afhankelijk van de dikte van het gekozen materiaal alsmede eventuele verstevigingsplaatjes en afstandhouders.

Desgewenst rekenen wij graag mee aan de mogelijkheden voor iedere toepassing.

De wijze van installatie van een schaartafelafscherming is afhankelijk van de gekozen aansluitingen. De meest voorkomende installatie is geflensd waarbij de afscherming aan weerszijden tussen flensplaten wordt vast gebout met een overeengekomen gatenpatroon. Dit kan allereerst recht in het verlengde van de schaartafelafscherming dus met RVS contraflensplaten rondom de bewegende installatie aan de zijkanten. Bij voldoende ruimte aan de binnenzijden kan de schaartafelafscherming dan alsnog volledig binnen de buitenmaten van de schaarlift vallen. Wanneer dit niet het geval is, of de afscherming geheel of gedeeltelijk buiten de afmetingen van de schaartafel vallen is het mogelijk om deze afscherming haaks onder c.q. binnen het bewegende deel te bevestigen. In dat geval worden in de constructie van de schaartafelafscherming hiertoe verstevigde haakse omslagen voorzien. In beide gevallen zijn de boutgaten reeds aangebracht voor eenvoudige (de)montage op de installatie.

Het voornaamste alternatief voor geflensde aansluitingen zijn RVS klembanden aan de zijkanten van de schaarlift welke desgewenst geïntegreerd worden in de uiteinden van de afscherming. Dit is zowel mogelijk voor vierkante als ronde verschijningsvormen. Deze RVS klembanden zijn in diameter instelbaar. Eenmalig dient de benodigde diameter ingesteld te worden met een zeskant wormschroef. Indien regelmatig (her-)installaties van de afscherming nodig zijn, is dit extra eenvoudig dankzij de eventueel opgelaste snelklemmen.

Met regelmaat dient de schaartafelafscherming in de lengte c.q. hoogte deelbaar uitgevoerd te worden wanneer er geen mogelijkheden zijn om de schaartafel te demonteren voor installatie van de beschermingshoes. Om op deze wijze een eenvoudigere (her)installatie te realiseren wordt de afscherming open aangeleverd voorzien van een rits in de lengte, klittenband en/of drukknopen. Ook voor het pas bij installatie dichtstikken van de flexibele afscherming leveren we de benodigde sets materialen en toebehoren desgewenst mee.

Alternatieve installatiemethodes zijn ritsen, drukknopen, trekkoorden en klittenband om deze afschermingen aan weerszijden te bevestigen. Andere speciale wensen zijn mogelijk op aanvraag.

De wijze van installatie heeft gevolgen voor de technische eigenschappen van de flexibele afscherming zoals waterdichtheid, druk, temperatuurbestendigheid, isolatiewaarde, etc.

Wanneer het bewegende deel hydraulisch in- en uitschuift is het eveneens mogelijk met veel kleinere vouwbalgen assen, cilinderstangen, draadstangen en andere bewegende delen tegen het weer, vuil, warmte, vocht, chemicaliën, etc. te beschermen.

Daarnaast is desgewenst nader maatwerk mogelijk om tot het gewenste eindresultaat te komen conform uw technische specificaties.