Afschermingshoezen

Het aanbod

Voor ieder apparaat staat FW Products klaar om een flexibel scherm of afschermhoes naar klantspecificaties en -vereisten te ontwikkelen. Dit is zowel per stuk als in serie mogelijk voor iedere maat en toepassing. In hydraulische installaties en de elektrotechniek dienen apparatuur en gebruikers beschermd te worden. Hiervoor leveren wij afschermhoezen voor mechanische installaties, straalcabines, verf- lak- en spuitprocessen, hitte-afscherming en lekkage-opvang met o.a. toepassingen in de agrarische sector, automotive en chemische industrie. Denk verder bijvoorbeeld aan beschermhoezen voor mes- en zaagapparatuur, schaartafels, afschermbalgen, vangkleden, afdekzeilen en as- of schroefdraadbeschermingen. Voor iedere mechanisch belast proces beschikken wij over de materialen en kennis om machines, gebruikers en omgeving af te schermen van stof, scherven, splinters, temperaturen, chemische stoffen, (las)spetters, etc. Alle voorradige materialen van silicaat of glasvezel zijn asbestvrij, voorzien van een vlamvertragende coating en doorstaan een hoge mechanische belasting. Ons maatwerk leidt tot een verdere verhoging van de levensduur van onze afschermhoezen.

Opties

Eventueel zijn de maatwerk afschermhoezen van een magnetische laag te voorzien.

Uitgelicht

Voor de bescherming tegen lasvonken en -spatten is FW Products gespecialiseerd in hittewerende lasschermen, lasdoeken en beschermkappen. Beschadigingen alsmede brandgevaar worden door een nauwe passing vermeden.

Veel voorkomende materialen

Overige materialen op aanvraag, waaronder verschillende soorten rubber, PVC en diverse weefsels met coating.

VERSCHILLENDE TYPE AFSCHERMINGSHOEZEN

GERELATEERDE PRODUCTEN

Veelgestelde vragen

Flexibele afschermingen zijn er in alle soorten en maten. We leveren afschermhoezen voor mechanische installaties, die zowel de apparatuur afschermen, als personeelsbescherming bieden. Afhankelijk van het gekozen materiaal worden bewegende en/of flexibele delen van de installatie beschermt tegen condensvorming, vuil en vocht, hogere temperaturen waaronder bijvoorbeeld lasvonken, chemische belasting, etc.

Onze Beschermhoezen zijn enkellaags of dubbellaagse afschermingen van technisch textiel, welke qua diameter en lengte(s) op klantspecificatie worden samengesteld. Naast de keuze voor het juiste doek zijn er verschillende afwerkingen leverbaar: beschermhoezen welke in de lengte gesloten zijn middels een lengtenaad en hoezen welke in de lengte van klittenband zijn voorzien voor eenvoudige (her-)installatie.

Tevens kunnen beschermhoezen aan de uiteinden verschillend worden afgewerkt. Een passende bevestiging wordt gerealiseerd door de afschermhoes desgewenst te voorzien van (geïntegreerde) RVS klembanden, elastiek, trekkoorden, klittenband, riempjes en/of drukknopen.

Afhankelijk van het proces zijn onze flexibele afschermingen UV- en weersbestendig, houden bewegende machinedelen zoals hydrauliek stofvrij en zorgen voor hitte-afscherming, ook bij hoge temperaturen. Het tegengaan van stralingshitte, isoleren van kabelbundels, temperatuurbescherming, voorkomen van warmteverlies door leidingisolatie en flexibele afscherming met slanghoezen. Ook de opvang van lekkages is mogelijk met het juiste product. Veel gebruikte materialen zijn EPDM, PTFE, verschillende soorten PVC zoals FDA Foodgrade voor een voedingsmiddelengeschikt product, Kevlar®, glasvezel met een siliconencoating, Hypalon-Neopreen polyester, PU, Nomex, verschillende soorten rubber en andere weefsels met coating.

Beschermhoezen zijn een alternatief voor isolatiekousen, isolatiehoezen en afschermingsmanchetten. Met een beschermhoes worden bijvoorbeeld kabel(bundels) vocht- en stofvrij gehouden en slangen, leidingen en personeel afgeschermd.

Voor afschermingen tegen lasvonken en -spatten is FW Products gespecialiseerd in hittewerende beschermhoezen. Beschadigingen alsmede brandgevaar worden door een nauwe passing vermeden. De stevige beschermhoezen zijn bestand tegen mechanische belasting.

Beschermhoezen zijn flexibele afschermingen welke meebuigen met de slang, kabels of leiding die zij bijvoorbeeld tegen vocht en vuil beschermen, stralingshitte, of afschermen van personeel.

In iedere diameter en lengte leverbaar zijn beschermhoezen kostenefficiënt en door het juiste materiaal afgestemd op de proceseisen. Dubbellaags biedt de juiste beschermhoes extra temperatuurbestendigheid, isolatiewaarde en temperatuurafbouw, eventueel in grotere diameters dan een isolatiekous.

Mede door de extra dikte buigen beschermhoezen minder dan bijvoorbeeld vouwbalgen. Om eventueel dichtklappen en slijtage te vermijden is een vouwbalg in het geval van bochten en/of een grote mechanische belasting mogelijk een betere keuze.

Een beschermhoes kan zowel enkellaags als dubbellaags zijn samengesteld. Daarnaast zijn zowel beschermhoezen welke in de lengte reeds passend zijn gesloten, als beschermhoezen voorzien van klittenband voor een eenvoudigere (her-)installatie leverbaar. Naast de gestandaardiseerde maten (volgens DIN normering bijvoorbeeld), bieden we desgewenst klantspecifiek maatwerk om tot een passende oplossing te komen. De brede verscheidenheid aan beschermhoezen komt door verschillende materialen en bevestigingsmethoden.

Enkellaags bieden beschermhoezen een flexibele afscherming. Dubbellaags gestikte beschermhoezen bieden extra temperatuurbestendigheid. De binnenzijde van glasvezel kan hierdoor (nog) hogere temperaturen aan. De buitenzijde voorzien van een geselecteerde coating biedt hierbij bijvoorbeeld aanraakbescherming voor personeel en gebruikers, of de vereiste eigenschappen zoals weersbestendigheid. Zowel enkellaagse beschermhoezen als dubbellaagse zijn zowel gesloten beschikbaar, als voorzien van een klittenbandsluiting.

Gesloten afschermingshoezen hebben in de lengte slechts één maximale diameter. Sluiting kan door het rondweven van het materiaal vergelijkbaar met isolatiekousen of het stikken en/of lijmen van een externe naad in de lengte. Gesloten afschermingshoezen worden over de pijpleiding, kabels, of slang geschoven voordat deze voor installatie wordt aangesloten. Indien de diameter (iets) te ruim is kan de afschermingshoes verder worden vastgezet door RVS klembanden, trekkoorden of klittenband op de uiteinden.

Het materiaal van een gesloten beschermhoes heeft vrijwel geen rek tbv de afstotende werking van de coating op het doek en kan rafelen op de uiteinden waar deze door de gebruiker op lengte is geknipt of gesneden. Desgewenst verzorgen we beschermhoezen op iedere lengte met gestikte uiteinden om dit te voorkomen.

Wanneer niet voorzien van een ritssluiting in de lengte voor een eenvoudige (her)installatie, zijn gesloten beschermhoezen in de lengte beter lucht- en waterdicht en vormvaster – zowel horizontaal als verticaal geïnstalleerd.

Afschermingshoezen met klittenband in de lengte kunnen wijder en strakker worden geïnstalleerd dan de optimale diameter. Door het klittenband te stellen kunnen zo verschillende diameters worden afgeschermd, bijvoorbeeld een stuk leiding inclusief koppelingen en armaturen. Herinstallatie is eenvoudig, ook op reeds bestaande installaties. Het loskoppelen van de pijpleiding, kabels, of slang is niet nodig met een beschermhoes met klittenbandsluiting. Door het klittenband in de lengte van de beschermhoes sluiting kunnen daarnaast bochten beter worden afgeschermd.

Nadeel is dat de beschermhoezen met klittenbandsluiting minder lucht- en waterdicht zijn dan gesloten beschermhoezen en minder vormvast.

Indien de diameter ondanks het klittenband op stukken (iets) te ruim is kan de afschermingshoes verder worden vastgezet door RVS klembanden, trekkoorden of klittenband op de uiteinden.

De belangrijkste eigenschappen zijn afhankelijk van het gekozen materiaal. De keuze is naast de maatvoering(en) zodoende afhankelijk van o.a. de benodigde temperatuurbestendigheid en de toepassing zoals druk, medium, gestelde eisen zoals cleanroom, levensmiddelenbestendigheid, etc. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden de bespreken.

Wanneer gesproken wordt over de diameter gaat het om de binnendiameter. Deze binnendiameter dient ruim genoeg te zijn om over de buitendiameter te passen van bijvoorbeeld de leidingen, kabelbundels en flexibele slangen welke afgeschermd dienen te worden.

Kies bij twijfel voor een ruimere beschermhoes voor eenvoudige installatie en meer flexibiliteit in de buigrichtingen, bochten, verdikkingen, etc. De extra ruimte kan vervolgens passender worden vastgezet met bijvoorbeeld RVS klembanden, zowel aan de uiteinden als op verschillende plaatsen in de lengte van de beschermhoes.

Ook de buitendiameter naar aanleiding van de wanddikte dient in het oog gehouden te worden. In de installatie dient er ten alle tijden voldoende ruimte te zijn voor de beschermhoes zodat deze niet beschadigd.

Wij bieden zowel beschermhoezen op rollen van meerdere meters om met een aaneengesloten hoes de volledige lengte van het af te beschermen element in te pakken, als beschermhoezen per strekkende meter.

Voor alle beschermhoezen geldt dat deze door de eindgebruiker eenvoudig zelf op de benodigde lengte geknipt kunnen worden. Installatie over en daardoor aan elkaar is mogelijk met de juiste diameters. Indien het doek aan de uiteinden  rafelt raden wij RVS klembanden op beide uiteinden aan.

De meest voorkomende installatie van een gesloten beschermhoes is door de afgemeten passing. Met de juiste diameter schuift de beschermhoes over het de leiding, kabelbundel of slang. Uitgerust met klittenband wordt de beschermhoes om het af te schermen deel van de installatie vastgezet. Door het klittenband in de lengte kan de beschermhoes nauwer en wijder worden geïnstalleerd. Dit is naast verdikkingen en onregelmatigheden eenvoudiger voor bochten en laterale bewegingen.

Installatie van verschillende stukken over en daardoor aan elkaar is mogelijk wanneer de diameters en diktes daar ruimte toe laten.

Kies bij twijfel een ruimere binnendiameter en gebruik eventueel RVS klembandjes.

De RVS klembanden zijn in diameter instelbaar. Eenmalig dient de benodigde diameter ingesteld te worden met een zeskant wormschroef waarna (her-)installaties eenvoudig zijn door de opgelaste snelklem. Alternatieve installatiemethodes zijn een rits in de lengte, drukknopen, trekkoorden en een gatenpatroon voor een flensaansluiting. De wijze van installatie heeft gevolgen voor de technische eigenschappen van de flexibele afscherming zoals waterdichtheid, druk, temperatuurbestendigheid, isolatiewaarde, etc.

Desgewenst is nader maatwerk mogelijk om tot het gewenste eindresultaat te komen. Onze mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos, denk verder bijvoorbeeld aan beschermhoezen voor mes- en zaagapparatuur, schaartafels, afschermbalgen, vangkleden, afdekzeilen en as- of schroefdraadbeschermingen. Voor iedere mechanisch belast proces beschikken wij over de materialen en kennis om machines, gebruikers en omgeving af te schermen van stof, scherven, splinters, temperaturen, chemische stoffen, (las)spetters, etc. Alle voorradige materialen van silicaat of glasvezel zijn asbestvrij, voorzien van een vlamvertragende coating en doorstaan een hoge mechanische belasting. Maatwerk leidt tot een verdere verhoging van de levensduur van onze afschermhoezen.